Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

For innbyggere eller utbyggere?

– Bekkestua fortjener et godt grøntareal og bevaring av en kulturhistorisk viktig bygning, skriver leder av planutvalget i Bærum, Venstres Eirik T. Bøe, om Kleivveien 5.

Foto: TRINE JØDAL

Skal Bærum kommune regulere frem verdier for innbyggere eller utbyggere?

I forbindelse med behandlingen av reguleringsplanen for Kleivveien Nord på Bekkestua ønsker Høyre å rive den 100 år gamle villaen i Kleivveien 5 og erstatte den med enda et leilighetsbygg.

Kleivveien 5 er premisset for reguleringen, alt er bygget opp rundt den. Venstre står fast ved vedtaket fra førstegangsbehandlingen. Bekkestua fortjener et godt grøntareal og bevaring av en kulturhistorisk viktig bygning.

Kleivveien Nord er et tett og høyt prosjekt hvor Bærum kommune har regulert frem svært store verdier for utbygger. Villaen og parken viser samtidig hvordan en kommune kan regulere frem betydelig verdier også for fellesskapet gjennom en reguleringsplan. Høyres rivningsforslag vil bidra til å regulere frem enda større verdier for utbygger på bekostning av fellesskapet.

Utbygger har naturlig nok gratulert Høyre i Budstikka. De hevder samtidig at boligene vil bli rimeligere om de får bygge mer. Ingen ved sine fulle fem kan tro at utbyggeren i denne saken vil selge så mye som en kvadratcentimeter bolig «rimeligere».

Ingen ved sine fulle fem kan tro at utbyggeren i denne saken vil selge så mye som en kvadratcentimeter bolig «rimeligere».

Kleivveien Nord svarer i liten grad på behovene alle politikere i Bærum har etterspurt fra kommunestyrets talerstol: gode møteplasser, boliger for barnefamilier, rimeligere boliger og boliger for yngre. 

Dette var tema da Høyre og Venstre i fellesskap utviklet reguleringsplanen Høyre nå plutselig er imot. Vi var i dialog med utbygger og etterspurte townhouse, duplex, rekkehus og andre mer barnevennlige løsninger. Utbygger hadde i møtet da ikke med seg arkitekt eller planleggere som kunne gi oss eksempler på hvordan dette kunne løses, men en eiendomsmegler. Han kunne fortelle hvordan markedet på Bekkestua var, at mer varierte boligtyper tar for mye areal og ikke vil gi maksimal fortjeneste.

Det er krevende å drive god stedsutvikling når utbygger oppfatter at deres eneste rolle og ansvar er å selge nøkler til høyest mulig pris. Venstre mener at vår oppgave som politikere er å stille krav gjennom reguleringsprosessen slik at vi får varige resultater etter at utbygger og selger har forsvunnet.

Høyre og utbygger mener villaen vil innebære en utgiftspost og usikkerhet knyttet til drift for det nye sameiet. Saken inneholder ingen overraskelser. Kjøper man bolig i Kleivveien Nord, blir man også informert om at driften av huset vil inngå i felleskostnadene. 

Venstre tror ellers ikke det vil være noe problem å finne mange frivillige, politiske partier, lag eller foreninger som ønsker å dele denne kulturhistoriske bygningen med befolkningen på Bekkestua.

Venstre er som naboene bekymret for de trafikale forholdene i nabolaget. Høyres ønske om mer fortetting og flere leiligheter vil forverre situasjonen.

Kleivveien Nord blir helt sikkert en god investering for dem som kjøper der, men for at dette også skal bli en god investering for vårt fellesskap, må Kleivveien 5 og parken bevares. Rivning og ytterligere fortetting vil bety et tap for de nye beboerne i Kleivveien, innbyggerne på Bekkestua og befolkningen i Bærum.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.