Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

For få bibliotek i Bærum

Vi mener innbyggerne trenger flere bibliotek og at disse må holde åpent også når folk har fri, skriver blant andre Anne Jortveit i dette innlegget.

Vi mener innbyggerne trenger flere bibliotek og at disse må holde åpent også når folk har fri, skriver blant andre Anne Jortveit i dette innlegget.

Foto: Trine Jødal

Mangel på bibliotek på Bærums Verk og Fornebu er en gjenganger i Budstikkas spalter. Også det at bibliotekene på Høvik og Eiksmarka stenges i ferier. Vi mener innbyggerne trenger flere bibliotek og at disse må holde åpent også når folk har fri. Å ha bibliotek der folk bor er moderne og miljøriktig.

Klimautvalget i Bærum viste i 2016 at vi kjører altfor mye bil. I et intervju med NRK sa ordfører Lisbeth Hammer Krog: «Vi må få ned utslippene våre og det handler i stor grad om hvordan vi planlegger boliger og arbeidsplasser.» Bærums-politikerne vedtok bl.a. dette ambisiøse målet: «I 2025 skal andelen av personreiser med kollektiv, sykkel og gange være 60 prosent og sykkelandelen skal være 7 prosent.»

Skal vi kutte antall mil i bil må vi sørge for at det innbyggerne trenger eller ønsker finnes i nærmiljøet. Varaordfører Ole Kristian Udnes sa det slik i Budstikka i 2017 da de folkevalgte vedtok å etablere Vinmonopol på Bærums Verk: «Dette betrakter jeg som en del av det grønne skiftet. Det er et godt tiltak og det betyr at man eliminerer all bilkjøring fra Lommedalen og Bærums Verk til Kolsås for bare å kjøpe et par flasker vin».

Vi er enige med Udnes. Men skal dette gjelde bare vin og sprit? Vi kan like gjerne spørre: Hvorfor skal folk måtte kjøre på kryss og tvers i kommunen bare for å låne en bok eller to? Å etablere flere bibliotek og sørge for at kommunens bibliotek holder åpent også i feriene, vil minske behovet for å sette seg bak rattet. Det er moderne og miljøriktig.

I en fin artikkel i Bæringen i 2015 satte ordfører Lisbeth Hammer Krog ord på dette med møteplasser: «Det å ta vare på verdiene i lokalmiljøene våre, og møtes på biblioteket, på skolen – også utenom skoletid, i barnehagen, på seniorsenteret, ta oss tid til fellesskap og samtale er viktige elementer langs denne veien. Det skaper identitet. Det er godt å være sammen – aller helst på tvers av generasjonene og da trenger vi de gode møteplassene.» Å etablere nye bibliotek på Bærums Verk og etter hvert også på Fornebu, er i tråd med behovet for lavterskel møteplasser. Bibliotekene på f.eks. Rykkinn og Høvik er verdifulle, lokale møteplasser. De kan dessuten brukes til små lokale scener. På Høvik bibliotek spilles det stadig barneteater. Mindre orkestre og musikkgrupper har i årenes løp holdt en rekke konserter i det lille lokalet.

I «Bærum bibliotek – Årsmelding 1978» kan vi lese at Bærum kommune den gang holdt seg med «de 4 store» og «de 7 små» bibliotekene. De fire store var Bekkestua, Høvik, Eiksmarka og Sandvika. De syv små var utlånsstasjoner på Bærums Verk, Lommedalen, Rykkinn, Jar, Skui, Snarøya og Eikeli.

I 1997 vedtok et stort flertall i kommunestyret nytt bibliotek på Bærums Verk. Men det ble lagt ned etter at bøker ble kjøpt inn og før det ble åpnet, fordi Kulturhuset i Sandvika ble dyrere enn planlagt. I 2020 er det på tide å ordne opp i denne historikken. Først starte planleggingen av bibliotek på Bærums Verk, deretter på Fornebu – og sørge for at alle bibliotekene holder åpent i feriene. Det er moderne og miljøriktig.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.