Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

For dårlig eldreomsorg

Stein Stugu mener kvaliteten på Bærums eldreomsorg er for dårlig. Her på en debattmøte på Hosletoppen.

FOTO: JOAKIM S. ENGER

En rapport fra NHO Service og Handel bekrefter at kvaliteten på Bærums eldreomsorg er for dårlig.

 Den sier i tillegg at effektiviteten er på topp, noe som tyder på at arbeidsbelastningen for de ansatte er så stor at det går ut over kvalitet.

NHOs undersøkelse bekrefter således Bærums svake plassering på Kommunebarometeret, der vi på pleie og omsorg er nummer 355. Både NHOs rapport og Kommunebarometeret bekrefter mange ansatte og pårørendes erfaringer, slik det nå igjen illustreres i Budstikka (15/10-19).

NHO Service og Handels rapport «Kvalitet 2019» sammenlikner eldreomsorgen, både på sykehjem, boliger med omsorg og hjemmebaserte tjenester, med andre norske kommuner. Bærum kommer svært dårlig ut på kvalitet. 

I Bærums gruppe finner vi mange av de største kommunene i landet, med unntak av Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger. I denne gruppen er Bærum best på kostnadseffektivitet og får toppskår, 100. Mest effektiv av alle. Det betyr at kommunen er flinkest til å spare, både på ansatte og materiell. Eller gjerrigst, som det egentlig betyr. Innsparingene går åpenbart ut over kvaliteten. Her får ikke Bærum bedre enn 67, vesentlig dårligere enn et flertall av de rundt 40 kommunene som er i samme gruppe.

Mange er fornøyd, enda flere har mye å utsette på den behandling eldre utsettes for

Blant de områdene NHO vurderer er sykefravær, andel av faglært personale, ernæringsstatus for beboere på sykehjem og brukere av hjemmebaserte tjenester, risikoen for infeksjon og antall legetimer.

At kvalitet på mange av Bærums tilbud er for dårlig er ikke overraskende for oss som snakker mye med både ansatte og pårørende. Mange er fornøyd, enda flere har mye å utsette på den behandling eldre utsettes for. I deler av Bærums eldreomsorg er det for få ansatte, det spares for mye på innkjøp, det er for stor gjennomtrekk og for lav kvalitet på det tilbudet som ytes.

NHO leverer selvfølgelig heller ikke noen fasit. Men også NHOs rapport tyder på at rasjonaliseringene mange steder i kommunen har gått for langt.

Endringene bør komme nå og bli en viktig del av Bærums budsjett for 2020. Det legger dessverre ikke kommunedirektørens forslag opp til. Hvis ikke dette bedres, vil trolig også mange av de problemene kommunen allerede har med rekruttering bli større. 

Det har verken dagens ansatte eller de som har behov for hjelp fortjent. Bærums befolkning fortjener bedre. Vi trenger en vesentlig sterkere satsing enn både det administrasjonen samt Høyre og Fremskrittspartiet, som fortsatt har makta på området, går inn for.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.