Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

For alt vi har. Og alt vi er. Men ikke for alle.

– Konsekvensene kan være store. Spesielt for tjenestevillige med foreldre fra utlandet og som i utgangspunktet kan føle på et utenforskap knyttet til det å være «norsk», skriver Håkon Viktil.

– Konsekvensene kan være store. Spesielt for tjenestevillige med foreldre fra utlandet og som i utgangspunktet kan føle på et utenforskap knyttet til det å være «norsk», skriver Håkon Viktil.

FOTO: PRIVAT

«Jeg vil være en av dem som tjenestegjør for landet mitt. Vise at jeg kan. Pushe meg selv.»

Ali fra Bærum har lenge vært tjenestevillig for Forsvaret. Gleden var derfor stor da han i april 2019 ble kalt inn til Hans Majestets Kongens Garde med oppmøte oktober 2021.

Fordi foreldrene opprinnelig kommer fra utlandet måtte imidlertid en sikkerhetsklarering på plass. Siden innkallelsen hadde Ali heldigvis ikke fått indikasjoner på avslag. Derfor begynte han å planlegge for et år i Garden.

To måneder før oppmøte fikk han imidlertid brev om utsatt opptak til januar 2022 grunnet manglende avklaring på sikkerhetsklareringen. De som jobber med sikkerhetsklarering, holder til blant annet på Kolsås.

Fra 2020 innførte Forsvaret praksisen « … med at personer med tilknytning til annet land ikke skal møte til førstegangstjeneste før de har en gyldig sikkerhetsklarering. Dette for å forhindre at de møter til tjeneste, for så å bli dimittert dersom de ikke får klarering», ifølge sjef ved vernepliktsavdelingen i Forsvaret, oberstløytnant Petter Lysholm.

Konsekvensene kan like fullt være store. Spesielt for tjenestevillige med foreldre fra utlandet og som i utgangspunktet kan føle på et utenforskap knyttet til det å være «norsk». Igjen blir man minnet på at man ikke er en del av det «vi-et» Forsvaret sikter til i sitt slagord «For alt vi har. Og alt vi er». Men ikke for unge voksne med foreldre fra utlandet?

Hvor mange som får utsatt tjenesten, kunne ikke Lysholm ikke gi noe eksakt tall på, men om Alis sak svarte han at den « … er dessverre ikke avgjort på grunn av et stort antall pågående klareringssaker».

Hva Forsvaret ikke har greid å avklare på over ett år, har Ali imidlertid ikke fått svar på. Det som imponerer meg, er at Ali likevel ønsker å tjenestegjøre.

«Jeg ønsker en avklaring fra Forsvaret. Det er veldig vanskelig å planlegge livet på to måneders varsel, men jeg er fortsatt motivert og har et håp om å få tjenestegjøre for landet mitt.»

(«Ali» er ikke den omtaltes virkelige navn. Budstikka kjenner hans identitet. Red.)

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.