Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Fokuset på karakterer

– Alle har ikke de samme utgangspunktene for å oppnå karakterene, skriver Sunniva Schøyen (19).
– Alle har ikke de samme utgangspunktene for å oppnå karakterene, skriver Sunniva Schøyen (19).
Foto: Innsendt

Jeg gikk akkurat ut av tredje klasse på videregående skole i Bærum, og jeg reagerer på fokuset Budstikka har hatt rundt gode karakterer de siste dagene. 

Jeg ser på det som en høyst viktig prioritering å kunne balansere både positive, men også negative opplevelser rundt karakterer. 

Det er absolutt viktig å kunne være stolt av det man har fått til, men det burde være uavhengig av resultat. 

Vi lever i et toppidrettssamfunn hvor selv det å være best, ikke er bra nok. Det er viktig å legge vekt på at ikke alle har de samme utgangspunktene for å oppnå karakterene dere skriver om.

Selv har jeg et vitnemål som en større del av befolkningen ville vært stolte av, men som jeg innimellom kan få vondt i magen av å se på. 

Jeg ser på et ark hvor tallene er en vurdering av meg de siste tre årene. Det som ikke står på det arket, er alle kveldene jeg gråt og rev meg i håret fordi jeg ikke klarte å konsentrere meg om det som skulle pugges. 

Den perioden hvor jeg var så sliten og utbrent at jeg så vidt klarte å pusse tenner fordi skole var så viktig. De gangene jeg diskuterte med læreren fordi jeg ikke kunne begripe at jeg fikk en «-» på sekseren. 

Alle disse situasjonene er viktig å være åpen om når man skal snakke om karakterer. Og disse situasjonene skal ikke romantiseres.

Nå som jeg er ferdig og skal ut i den store verden, spør jeg meg selv: Var det egentlig verdt det?

For noen er skolen en enklere sak enn det den er for andre, og det er helt greit. Men stresset rundt gode karakterer kun for at det skal se bra ut, holde dørene åpne eller grunnet press fra andre, er ikke sunt. 

Derfor burde fokuset til Budstikka utvides slik at resultatet av å lese disse artiklene ikke bidrar til enda mer karakterpress blant unge i dag.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.