Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

FN-senter til Bærum?

– Om FN-senteret kunne løfte denne saken, kunne det ha en mening, skriver innsenderen.

– Om FN-senteret kunne løfte denne saken, kunne det ha en mening, skriver innsenderen.

Jeg ser at Bærum kommune vurderer å finansiere et innovasjonssenter i Bærum for FNs bærekraftsmål.

FN har 17 bærekraftsmål, men mangler det viktigste, nemlig å bremse og stoppe jordens befolkningsøkning. Om FN-senteret kunne løfte denne saken, kunne det ha en mening.

Befolkningsøkningen gjør at våre klimatiltak og naturverntiltak kan mislykkes. Ved FNs verdenskonferanser i 1974, 1984 og 1994 var befolkningsspørsmålet høyaktuelt, men ble så erstattet med doktrinen «en rettighet å få mange barn». 

Men spørsmålet gjenstår: Hvor stor befolkning kan jordens ressurser klare med bibeholdt økologisk balanse?

FNs seneste befolkningsprognose med 9,7 milliarder mennesker 2050 og 11,2 milliarder i 2100 peker mot økologisk kollaps. Nye forskningsrapporter viser 3,1 milliarder som optimalt befolkningstall. 

Hva skjedde da befolkningen øket fra 3 milliarder i 1960 til 6 milliarder i år 2000? Svaret er bedre helsepolitikk, dramatisk økning av livslengden og halvering av spebarnsdødelighet.

Men barnefødslene ble holdt oppe på grunn av kultur og sterke religiøse krefter. Man ville ikke vite at de revolusjonerende fremskrittene måtte følges ad av en kraftfull satsing på familieplanlegging. Ellers ville man få en eksplosjonsartet økning i jordens befolkning. Som så skjer. Syria økte fra 5 millioner i 1960 til 21 millioner i 2021, Etiopia fra 22 millioner i 1980 til 114 millioner i 2021.

Det haster. Spørsmålet må tas opp i FN. FNs nåværende 17 bærekraftsmål må kompletteres med 18 «Ingen befolkningsøkning». 

Ressursknapphet vil utløse kriger om mat og vann. Men det går å gjøre noe med befolkningsøkning. Noen land har lyktes med å få ned antall fødsler per kvinne: Bangladesh fra 7,0 til 2,0 og Iran fra 6,0 til 1,9 på relativt kort tid. 

Man har satset på kampanjer om familieplanlegging, billige preventivmiddel og mobile klinikker.

Brundtlandkommisjonen etablerte begrepet bærekraft. Norge sitter nå i FNs sikkerhetsråd. Hva ville være mer viktig enn å få etablert bærekraftsmål nr. 18?

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.