Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Flytevester bør bli obligatorisk

NYTT PÅBUD: På vegne av Redningsselskapet ønsker kommunikasjonssjef Frode Pedersen at det innføres påbud om flytevest også om bord i båter over 8 meter. FOTO: TRUDE BLÅSMO

Sommer og båtliv frister mange.

Dette er Budstikkas lederartikkel torsdag 26. mai 2016.

Vi står nå foran en sesong med yrende båtliv på sjøen.

Fra 1. mai i fjor ble det påbudt å bruke flytevester i båter under 8 meter. Målet er å oppnå maksimal trygghet for båtfolket – og unngå drukningsulykker.

Erfaringene fra fjorårets båtsesong er gode. De aller fleste forholdt seg til det nye påbudet.

Les også: Fem tatt uten redningsvest - alle fikk bøter

Les også: Populære redningsvester

Les også: – Tulleprotest å ikke følge vestpåbud

Varme, solfylte sommerdager er det folksomt på fjorden. Mange har fritidsbåter i Asker og Bærum, og de brukes for det meste med stor forstand og godt sjømannskap. Allikevel ønsker blant annet Redningsselskapet at bruk av flytevest skal gjelde alle fritidsbåter – ikke bare dem under 8 meter.

Innen 1. juni skal regjeringen evaluere påbudet som ble innført i 2015. Den har statistikken på sin side for å bevare påbudet. Ifølge Redningsselskapet druknet 36 personer etter ulykker i fritidsbåter i fjor. Av disse hadde 23 personer ikke på seg flytevest. I Asker og Bærum ble det ikke registrert en eneste drukningsulykke fra småbåter i 2015.

Politiet jaktet på syndebukker gjennom hele sesongen, men til tross for stor trafikk på fjorden ble det skrevet ut færre enn ti forelegg for manglende bruk av flytevest.

Les flere artikler på Budstikka.no/debatt

Ferdsel på sjøen er blitt sikrere gjennom flere år. En av grunnene er kravet til båtførerbevis for alle som fører fritidsbåter over 8 meter eller med motorkraft større enn 25 hestekrefter.

Dette kravet ble innført i 2010 og gjelder alle som er født fra og med 1. januar 1980.

Restriksjoner innføres ikke uten strid. Det gjaldt både båtførerbeviset og krav til flytevest.

Mange vil antagelig huske den opphetede debatten før det ble obligatorisk å benytte bilbelte. Det var så langt tilbake som i 1979. Fortsatt kontrolleres bruken, men det blir stadig lenger mellom bilene der sjåfør og passasjerer ikke benytter belte i bilen.

Les også: Nekter å følge påbudet: – Flytevest er en tvangstrøye

Les også: Nå vil han ha påbud om bruk av flytevest for alle

Redningsselskapet er livsnødvendig for tryggheten på sjøen. Begrunnelsen fra kommunikasjonssjef Frode Pedersen for ønsket om vestpåbud for alle – uansett båtstørrelse – er grei:

«Det er også farlig å oppholde seg utendørs i en båt over 8 meter som er i fart. Jo større båten er, jo lenger ut på sjøen drar man i forhold til mindre båter. Der er man eksponert for hardt vær.»

Vi er ikke begeistret for alle typer påbud, men mener at bruk av flytevester i fritidsbåter bør bli obligatorisk. Vi ser ingen gode grunner for at noen trenger å oppholde seg på sjøen uten flytevester.

Vi har ingen å miste gjennom sommersesongen på fjorden.

Dette er Budstikkas lederartikkel torsdag 26. mai 2016.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler