Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Flere kvinner i styre og stell påvirker politikken

FORBILDER: – I Asker og Bærum har vi to dyktige kvinnelige ordførere som er gode rollemodeller. Vi trenger flere som dem, skriver innsenderen om Bærums ordfører Lisbeth Hammer Krog (til venstre) og Askers ordfører Lene Conradi.

En studie av svenske kommuner viste at flere kvinnelige politikere gir mer likestilling.

Antallet kvinnelige politikere i kommunestyret påvirker kvinners liv og lønnsnivå i den enkelte kommune. Det var for eksempel en sammenheng mellom kvinners representasjon og foreldrepermisjon samt flere heltidsstillinger i offentlig sektor.

Sammensettingen av valglistene har mer å si enn det man kanskje skulle tro. Derfor må vi kvinner brette opp ermene og stille til valg.

Les også: Dekket bord for Høyre og Conradi

Det har en demokratisk verdi at de som styrer kommunen, i større grad gjenspeiler befolkningen. Da må både vi kvinner stille opp, og nominasjonskomiteene må jobbe godt med å øke andelen dyktige kvinner som stiller til valg.

I over halvparten av kommunene i landet er mer enn seks av ti representanter menn. Større mangfold gir bedre politikk, og selv om ting går sakte i riktig retning – så skal vi ta innover oss og reflektere over hvorfor det fremdeles er etnisk norske menn som preger kommunestyresalene.

For å skape mangfold trenger vi både flere kvinner og minoritetsgrupper til å stille til valg. For desto større mangfoldet er, desto bedre politikk får vi.

Og du trenger ikke ha erfaring fra politikken. Et oppriktig ønske om å bidra for lokalsamfunnet er et godt utgangspunkt.

Nasjonale tall viser skjevhet i kjønnsbalansen. Bare 28 prosent av landets ordførere er kvinner.

I Asker og Bærum har vi to dyktige kvinnelige ordførere som er gode rollemodeller. Vi trenger flere som dem.

Les flere artikler på Budstikka.no/debatt

Det hviler et stort ansvar på alle partier i alle kommuner. Et ansvar som partienes medlemmer og stemmeberettigede på nominasjonsmøtene må kjenne på, men som også den enkelte av oss skal kjenne på når vi stemmer ved neste valg.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.