Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Flere friske år – i trygge og sosiale omgivelser

– Venstre vil utfordre de store utbyggerne i samarbeid med kommunen til å bygge for fremtidens sosiale boformer, skriver Wenche Steen (62).

– Venstre vil utfordre de store utbyggerne i samarbeid med kommunen til å bygge for fremtidens sosiale boformer, skriver Wenche Steen (62).

Foto: Knut Bjerke

Venstre mener at tiden er overmoden for å bygge alternative boformer for eldre og kommende eldre som ønsker å bo i trygge og mer sosiale omgivelser i Bærum. 

Bokollektivene bør bygges i sentrale strøk som for eksempel i Sandvika og på Fornebu, der utbyggingen fortsatt er under utvikling. Og alle fasiliteter som nærhet til kollektiv, grønne lunger, restauranter, kafeer og butikker, er tilgjengelige i umiddelbar nærhet.

Venstre mener at denne formen for valgfrihet ved nye boformer vil øke livsglede og styrke helsen slik at behovet for sykehjemsplass for noen kan bli utsatt noen år til. Boformene kan være egne leiligheter, men med tilgang til sosiale arenaer i samme bygg.

Vi vet at eldre i dag er sprekere nå enn før, samtidig blir vi betydelig flere i årene som kommer, og prognosene forteller oss at det blir knapphet på sykehjemsplasser. 

For å redusere behovet for massiv utbygging av sykehjemsplasser, ønsker Venstre større fleksibilitet og valgfrihet for den enkelte. Vi vil utvikle og bygge alternative boformer. 

Det er mange som blir boende i store hus og leiligheter for lenge. Når venner, familie og naboer blir færre over tid, kan ensomhet og dårligere bevegelighet snike seg inn og forverre helsetilstanden.

Kommunedirektøren i Bærum har i forslag til budsjett og økonomiplan lagt opp til seks strategiske grep.

Ett av grepene er flere friske år. Det betyr blant annet å legge til rette for at den varslede aldrende befolkningen kan bo lengst mulig hjemme. Venstre ønsker å gå et skritt lenger og bygge alternative boformer i siste fase i livet, noe som kan gi enda flere mulighet til flere friske år.

Bærum kommune er i vekst, og prognosene forteller oss at en betydelig andel eldre vil trenge pleie og omsorg i siste fase i livet. Vi vet at de fleste eldre vil bo lengst mulig i eget hjem. Velferdsteknologi er stadig under utvikling og kan frigjøre tid til varme hender i omsorgsoppgavene. Samtidig mener Venstre at når behovet for sykehjemsplass er der, skal det være tilstrekkelige plasser for de som trenger det.

Eldrerådene i Asker og Bærum inviterte til nettmøte om dette temaet i november i fjor og er selv modne for disse friske ideene. Det er flere kommuner som har kommet langt i denne tenkningen og har bygget denne type boformer. 

Venstre vil utfordre de store utbyggerne i samarbeid med kommunen til å bygge for fremtidens sosiale boformer. Vi mener det vil være en god investering for de eldre selv og ikke minst for kommuneøkonomien.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.