Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Flere bofellesskap for eldre vil hjelpe ungdommen inn på boligmarkedet

– Ingen ønsker å forlate sitt hjem før de er nødt, men den dagen kommer før eller siden, skriver innsenderen.

– Ingen ønsker å forlate sitt hjem før de er nødt, men den dagen kommer før eller siden, skriver innsenderen.

Foto: TRINE JØDAL

Det er ikke å undres over at eldreomsorgen i Asker og Bærum har fått stor spalteplass i lokalavisen vår etter at kommunedirektør Geir B. Aga i Bærum varslet kutt i eldreomsorgen.

Målet er at de eldre skal bo to år lenger hjemme enn i dag. Asker kommune har lagt seg på samme linje og har i det siste også måttet tåle sterk kritikk fra flere hold.

Ingen ønsker å forlate sitt hjem før de er nødt, men den dagen kommer før eller siden, både for samboende og enslige.

«Hjemme, hvor er det?» spør Per Nygaard-Østby i Budstikka 23. oktober. 

Et hjem som fungerte for 15–20 år siden, passer ikke alltid inn i dag. Et hjem skal vedlikeholdes. Kommunens hjemmebaserte tjenester er veldig begrenset. Boligen er ofte for stor, nedslitt og fylt av ting du ikke lenger trenger.

– Kjære politikere. Det er ingen skam å snu, skriver Karen Hellberg.

– Kjære politikere. Det er ingen skam å snu, skriver Karen Hellberg.

Foto: TRINE JØDAL

Når gardinene ikke er blitt vasket på ti år, støvet florerer på de øverste hyllene, spindelvevet flagrer i krokene og småkryp koser seg i melposene i kjøkkenskuffen, da er det på tide å flytte til en mindre og mer passende enhet – en omsorgs-/fellesbolig.

Ut av ensomheten og isolasjonen og til å få den gode følelsen av å bli tatt vare på.

Du kan bringe med deg ferdigheter som andre mangler. Eldre hjelper eldre må være et felles mål som kommunen burde omfavne.

De fleste eier sin egen bolig og kan betale en viss andel i et bofellesskap. Kommunen må gå nye veier med et utvidet tilbudt om omsorgsboliger/fellesboliger for de som ennå ikke er overmodne for sykehjemsplass.

Tenk på alle kvadratmeter med boligmasse som blir frigitt på den måten og som kan hjelpe den yngre generasjon til å komme inn på boligmarkedet. Yngre krefter, som ikke har økonomisk evne til å kjøpe en av de nye, dyre boligene, kan få seg et rimelig oppussingsprosjekt.

Kjære politikere. Det er ingen skam å snu. Fagre ord om en verdig alderdom er ikke nok. Nå er det tid for handling.

På lang sikt vil det også lønne seg for kommunen. Hjemmesykepleien bruker masse tid og bilutgifter på de enkleste ting. Som for eksempel å kjøre rundt med medisiner og å sette støttestrømper på og av morgen og kveld.

Dette kan bli enklere om mange kan hjelpes på samme sted. Transport av eldre som havner i kasteballseansen mellom hjemmet, sykehus og avlastningshjem, koster også store beløp.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.