Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Fibernett er ikke for alle i 2018

FIBERUTBYGGING: – Jeg får jo si at heldigvis i sin tid da strøm og telefon ble rullet ut, var det den gang statlig eid, skriver innsenderen. Her fra legging av fiberkabler i Asker i 2016.

I disse dager driver Viken Fiber med utbygging av fiber i og rundt Vøyenenga i Bærum.

Det er jo i seg selv veldig bra, men dessverre er jeg så uheldig at jeg bor rett utenfor der det bygges ut, i et område der Viken Fiber har vurdert det til at det ikke kan forsvares økonomisk med utbygging av fiber.

Misforstå meg rett, jeg har ikke noe problem med å forstå at kostnaden er betydelig høyere per husstand jo færre hus det er i et område.

Jeg hadde heller ikke hatt noe problem med å forstå dette hvis jeg hadde bodd i en dal eller fjellskrent flere km/mil fra nærmeste tettsted med relativt mye fjell rundt forbi, da hadde vi nok snakket «sky high kostnad» på bare graving.

Jeg bor i en bakke som er relativt landlig, men jeg anser likevel at det ligger relativt sentralt, og her har Viken Fiber satt en strek som er cirka 100 meter (+/÷ noen få meter) nedenfor der jeg bor.

For å lage et bilde på hvor stort/lite område vi snakker om, så er det fra der Viken har satt strek til toppen cirka 400 meter og 14 husstander.

Bakken der jeg bor brukes til blant annet landbruk, slik at det er lite med fjell, og ut fra hvor dypt jeg har sett man grave i forbindelse med dette, så er risikoen for at man møter på fjell som må sprenges, relativt liten.

Derfor anser jeg at merkostnaden ved å grave videre i samme vei når først alt er på plass av utstyr og maskiner, er mer eller mindre tiden man bruker på gravingen og legging av fiber (for å sette det litt på spissen, andre type kostnader som rør og fiber etc. vil jo selvfølgelig tilkomme, men den kostnaden er jo der uansett).

Jeg kan derfor ikke forstå at det økonomiske perspektivet er så hinsides med det antall husstander som er lenger opp i veien, at det da ikke kan forsvares.

Spørsmålet her er vel hva de legger til grunn og over hvor mange år dette skal nedbetales.

Tar man og ser det fra et fugleperspektiv over hele Vøyenenga/Skui, vil man få en liten flekk oppe i en skrent, der jeg bor, som Viken Fiber har vurdert dit hen at det ikke kan forsvares økonomisk med utbygging.

En liten flekk som plutselig da anses som både usentral og grisgrendt.

Jeg får jo si at heldigvis i sin tid da strøm og telefon ble rullet ut, var det den gang statlig eid.

For hadde det vært privateid den gang, hadde nok jeg med flere i øvre del av denne skrenten fortsatt fyrt med ved for å holde varmen og brukt vedovner for å lage mat.

Det som er trist, er at vi som bor fra midten av bakken og oppover, ikke har vært verdt et besøk en gang.

Vi har ikke fått noe som helst informasjon om at denne oppgraderingen ikke gjaldt oss. Vi har ikke fått ett spørsmål om de skulle grave og om vi var villige til betale fra privat lomme.

Det er som å bli utelatt fra en bursdagsinvitasjon eller bli fryst ut av vennegjengen fordi det ikke er plass.

Svaret fra Viken rundt dette, i tillegg til at utbygging ikke er økonomisk forsvarlig, er at jeg kan jo selv lodde stemmingen i nabolaget og sende inn stemningsrapporten til Viken.

Med andre ord at jeg skal gjøre jobben til Viken.

Les flere artikler på Budstikka.no/debatt

Nei, beklager Viken Fiber – dette anser jeg som både frekt og uhørt.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler