Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Feilernæring og Halloween

Lørdagsgodteriet er blitt et av barnas viktigste ritualer. Hver lørdag skuffer foreldre opp mengder av søtt kliss i alle farger i gjennomsiktige plastposer eller tilpassede papirposer. De kan ikke skuffe barna sine. Det er noen år siden vi fem barna satt benket rundt radioen til lørdagsbarnehagen. Mor hadde kjøpt en plate kokesjokolade som hadde ti striper. Vi fikk en stripe hver. De fem resterende skulle brukes til sjokoladekrem på kaken som ble servert til søndagskaffen.

Høsten 2017 fikk KrF regjeringspartiene med på å innføre en økning av sukkeravgiften. Dette gjaldt ikke bare brus og godteri, men det fikk også konsekvenser for andre produkter. Men da ble det reaksjoner, og overskrifter i mediene: «Folk flest» ville ikke ha noen statlig styring. 

Dette medførte at nett- og grensehandelen økte. Det var overraskende å se nordmenn komme bærende på kartonger med brus fra Sverige og på kilovis med godteri. KrF sitt anliggende var å satse på et helsefremmende tiltak. Folkehelsen var sekundær for alle som arbeidet med sukkerholdig mat og drikke. Bedrifter var engstelige for å gå konkurs og ansatte for å miste sine arbeidsplasser. Ikke ulikt reaksjoner vi fikk av KrF sin innføring av røykeloven.

I den ferske UNICEF-rapporten viser det seg at Norge har en økende andel av overvektige barn. I de siste tallene fra 2017 var det 27 prosent av barn og unge mellom 5 og 19 år som var overvektige. En viktig grunn er for mye sukker, i tillegg et for høyt inntak av mettede fettsyrer.

Det er mange godsaker som ikke inneholder sukker.

Halloween er relativt ny skikk som overgår de fleste andre når det gjelder inntak av sukkerholdige godteri. Halloween har utviklet seg fra den gamle keltiske høytiden Samhain. I løpet av århundrene gikk Halloween over fra et hedensk ritual til en dag med fester, kostymer, lykter, triks og godteri for barn og voksne.

Navnet Halloween» kommer fra «All Hallows Eve», eller kvelden før Allehelgensdag, en tradisjonell hellig dag for kristne. Ifølge tradisjonen klarte de dødes ånder å komme tilbake til vår verden for å skade mennesker og avlinger. Vampyrflaggermusvinger og skjelett er populære drakter. 

Torsdag 31. oktober vil gresskarlyktene lyse fra villahagene i Bærum. Unger går i flokk og ber om «trick-or-treats» – knask eller knep. Det er mange godsaker som ikke inneholder sukker. Våger vi å gi barna noe som er sunt, eller er vi redde for alvorlige knep dersom sukkerinnholdet er for lavt?

3. november er det Allehelgensdag. Dette er en fin anledning å ta barn og barnebarn med til en familien grav. La dem tenne et lys og sammen minnes forfedre som har levd et liv før dem.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.