Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Feilaktig regnestykke om Bærum sykehus

Selv om Venneforeningen ikke er fornøyd med alt, er det skjedd mye positivt ved Bærum sykehus, skriver leder John Kjekshus.

Foto: KARL BRAANAAS

Liv Hammer Pyk skriver i Budstikka at Bærum sykehus må ut av Vestre Viken. Begrunnelsen bygger på et feilaktig regnestykke. Venneforeningen for Bærum sykehus vil ikke nekte for at vi var skeptiske til opprettelsen av Vestre Viken Helseforetak i 2009, fordi noen funksjoner ble overført fra Bærum sykehus til Drammen. 

Men nå er funksjoner delt mellom Drammen og Bærum sykehus. Drammen har ansvar for en noen felles funksjoner som tidligere ble dekket av Oslo-sykehusene (øye, øre-nese-hals-nevrologi og barneavdeling med prematurservice). Drammen har også akuttkirurgien for befolkningen som tilhører Kongsberg sykehus. Dette forklarer den tilsynelatende skjeve fordelingen av driftsmidler selv om pasientgrunnlaget for lokalsykehusoppgavene er størst for Bærum sykehus.

Mye positivt har skjedd og fordelingen av funksjoner kommer nå Bærum sykehus til gode. Sykehuset fikk tidlig tilbake egen administrativ leder. Etter påtrykk har sykehuset nå fått poliklinikk for barn og nevrologi som fungerer veldig bra. Noen øyeprosedyrer skal nå utføres på Bærum sykehus. 

Fordelingen av funksjoner kommer nå Bærum sykehus til gode

Sykehuset har fått områdeansvar for fedmekirurgi, spesialavdeling for eldre og rehabilitering og plastikk kirurgi, dvs. at avdelingene dekker behovet for hele befolkningen i Vestre Viken (490 000 mennesker). Sykehuset har fått en sterk forskningsavdeling som driver forskning på høyt internasjonalt nivå med et professorat knyttet til Universitetet i Oslo. Sykehuset har et av landets mest helautomatiske og effektive blodprøvelaboratorium. Det blir også spennende å se hvordan det kommer til å fungere med avdeling for Barne- og ungdomspsykiatri som nå skal samles på Bærum sykehus.

Veldig bra er også at Venneforeningen fikk sikret et eget 10 års vedlikeholds- og utviklingsbudsjett til Bærum, Kongsberg og Ringerike sykehus uavhengig av byggingen av Drammen nye sykehus. Venneforeningen fikk forhindret fritt salg av sykehusleiligheter. Disse er nå lagt inn i en stiftelse med fortrinn for sykehusansatte. Sykehuset vil også i løpet av året ta i bruk et helt nytt kapell.

Venneforeningen er likevel ikke fornøyd med alt. Vi ønsker tilstedeværende ansvarlige ledere for røntgenavdelingen, blodprøvelaboratoriet og internservice og ikke som nå at disse fjernstyres fra Drammen. Vi ønsker utvidelse av røntgenkapasiteten slik at pasientene slipper å henvises til undersøkelser utenfor sykehuset. 

Vi ønsker muligheter for å øke kapasiteten for nye funksjoner ved at den kommunale legevakten flyttes ut i egen bygning. Ikke minst ønsker vi utvidelse av parkeringsplasser og enklere parkeringsautomater. 

Vi ønsker også flere gjennomgående bussforbindelser til Bærum sykehus. Venneforeningen ønsker også at det kommer fortgang i å legge høyspentledningene over parkeringsplassen ned i jorden slik at sykehuset kan få ta i bruk sin helikopterplattform. Vi ønsker også en sammenslåing av Bærum sykehus med Martina Hansens Hospital. 

Skal man endre Foretakene, så bør man vurdere å legge ned det regionale foretaket Helse Sørøst som har adresse på Hamar, men som har det meste av virksomheten sin i Oslo. 

Vi ønsker at de politiske partier utfordres på disse punktene. 

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.