Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Feil prioritering å gå etter kompiskjøring

Politiet burde prioritere annen kriminalitet enn unge venner som vil hverandre vel, skriver Bærum Unge Høyres Julie Bryhni.

Foto: Privat

Hver helg drar unge på fest, og når de skal hjem står de ovenfor tre alternativer: En nattbuss som ikke finnes, dyr taxi eller ringe en venn. Nå har politiet varslet at de skal begynne å slå ned på såkalt kompiskjøring. Det er noe de burde revurdere.

Kompiskjøring har eksistert i mange år, men har blitt lettere tilgjengelig med sosiale medier. Nå som lovteksten har blitt endret slik at pirattaxivirksomhet som drives via digitale flater, har politiet sagt de skal slå hardt ned på noe de anser som svart arbeid. 

Jeg ser argumentene deres, og at svart arbeid selvsagt er noe man skal slå ned på. Men i de aller fleste tilfeller av kompiskjøring er det venner som hjelper deg med å komme deg trygt hjem fra byen eller en fest mot litt betaling. Det er få som tjener seg rike på kjøre venner hjem noen helger i året. Spørsmålet er om ikke politiet burde bruke ressursene sine på mer alvorlig kriminalitet og storskala svart arbeid? 

Er det virkelig nødvendig å jakte på 18-åringer som sørger for at venner kommer seg trygt hjem?

Er det virkelig nødvendig å jakte på 18-åringer som sørger for at venner kommer seg trygt hjem, når det hver eneste natt kjører flere berusede sjåfører på veiene våre? Alternativene til kompiskjøring er som allerede nevnt nattbuss eller taxi. Førstnevnte har vi få av på tvers i Bærum, og noe vi som politikere må gjøre noe med. Sistnevnte er noe som er for dyrt for mange. 

En annen mulighet er selvfølgelig at man kan gå hjem. Nå som vi går inn i vinterhalvåret er ikke det å gå en særlig god løsning, spesielt ikke hvis man er full og dårlig påkledt. Det er paradoksalt at politiet ønsker å bruke mer ressurser på å jakte kompiskjørere, når det eneste utfallet er at unge blir mer utrygge. Man skulle trodd at politiet kunne vært enige i at det er en god ting at venner tar vare på hverandre, i stedet for å etterlate dem til seg selv i kulden.

En annen ting jeg ofte har merket når vi er store gjenger som skal ut, er at ofte på lørdager er det for mange som bestiller taxi og at man må dermed må vente en time før taxien kommer. Enda et argument for at man trenger mer konkurranse i taximarkedet, fordi jeg er helt enig i at svartarbeid ikke er bra, men for å unngå det må man faktisk være åpen for private aktører som vil drive virksomhet for å nettopp løse dette problemet.

Politiet burde prioritere annen kriminalitet enn unge venner som vil hverandre vel. Rett heller ressursene mot å ta de som fyllekjører, eller mot økonomisk kriminalitet som innebærer større summer enn noen hundrelapper én helg i måneden. Så må vi som politikere sørge for at alternativene til kompiskjøring er billige og gode nok.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.