Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Fattige familier mangler penger

Å la barnefamilier som har rett til sosialhjelp beholde barnetrygden er et lite, men svært treffsikkert tiltak mot barnefattigdom, mener SVs representant.

Foto: Knut Bjerke

Overskriften er lånt fra innsiktsfull kronikk i Agenda Magasin av Sigrun Aasland. Kronikken tar utgangspunkt i romanen «Alt inkludert» av Marit Eikemo om en fattig alenemor, og i professor i psykologi Eldar Sharifs forskning om hva som skjer med hjernen når vi lever med for lite penger til det aller nødvendigste. Slik alvorlig knapphet medfører levekårsstress.

«Fattigdom tar stor plass i hjernen siden det hele tiden er problemer som må løses», skriver Aasland. Det blir lite overskudd i en slik situasjon. Å finne kreative løsninger, og samtidig være en klok og omsorgsfull voksen som skal forklare barna dine at det fint går an å være glad selv om du ikke får nye klær eller kan gå i bursdagsselskap fordi det ikke er penger til gaver, det krever overskudd.

Vi har nettopp fått de siste tallene for barnefattigdom, fra 2017. I Asker lever 7 prosent av barna (899 barn) i husholdninger med vedvarende lav inntekt, i Røyken 6,5 prosent (314 barn) og i Hurum 8,9 prosent (151 barn). Tallet for Bærum er 6,5 prosent (1.685 barn). Det er verdt å merke seg at ca. halvparten av barna lever i familier der minst én voksen har tilknytning til arbeidslivet. Statistikken viser for øvrig at det er enda flere barn (2.779 barn i nye Asker, 4.938 i Bærum), som bor under forhold som karakteriseres som trangboddhet.

«Alle lykkelige familier ligner hverandre, hver ulykkelig familie er ulykkelig på sin egen måte», skriver Leo Tolstoj i Anna Karenina. Det er grunn til å tro at det samme gjelder for familier som lever med og uten økonomisk trygghet. Det finnes ikke et begrenset antall virkemidler som kan avskaffe fattigdommen, men i SV tror vi at noen grep kan bidra til reduksjon:

Å la barnefamilier som har rett til sosialhjelp beholde barnetrygden er et lite, men svært treffsikkert tiltak.

Faste stillinger med forutsigbar arbeidstid vil hjelpe godt i noen familier.

Prisen for å bo er svært høy i våre områder. Billige boliger er et viktig tiltak, og vi trenger mange.

I noen kommuner er barnefattigdom tatt på alvor. Prosjektet «Nye mønstre – trygg oppvekst» er en del av Nav Lyngdal/Audnedal og Lyngdal/Audnedal kommuners arbeid mot barnefattigdom. Her er det mye å lære.

I kommende kommunestyreperiode vil Asker SV ha tiltak for reduksjon av barnefattigdom høyt på agendaen. Er du enig i at dette er et viktig tema, da er SV ditt parti.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.