Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Farlig på ubestemt tid

Philip Manshaus er dømt til 21 års forvaring med en minstetid på 14 år, og vil måtte sitte i fengsel på ubestemt tid.

Philip Manshaus er dømt til 21 års forvaring med en minstetid på 14 år, og vil måtte sitte i fengsel på ubestemt tid.

Foto: LISE ÅSERUD/NTB SCANPIX

Philip Manshaus (22) er så farlig at forvaring var det naturlige utfallet.

Philip Manshaus har aldri gitt uttrykk for noen form for anger for sine gjerninger 10. august i fjor. Verken drapet på sin stesøster Johanne Zhangjia Ihle-Hansen (17) eller forsøket på terrorhandling mot al-Noor-moskeen på Skui.

Tvert i mot har han kun beklaget at han ikke lyktes med å ta livet av noen, da han skjøt seg inn i moskeen med mål om å ta flest mulig liv. 

Slik har han selv beredt grunnen for sin forvaringsdom — 21 år med en minstetid på 14 år, en straff som er enda strengere enn det 22.-juli-terroristen fikk, fordi maksimal minstetid den gang var 10 år.

Det innebærer at Philip Manshaus blir sittende i fengsel på ubestemt tid. Drapet på stesøsteren, forsøket på terrorhandling og Manshaus' holdninger i ettertid forteller at han vil være farlig i lang tid fremover. Altså må samfunnet beskyttes mot han.

Under rettssaken forsøkte forsvarerne i sin prosedyre å så tvil om han var tilregnelig. De baserte det på valgene han foretok i perioden etter at han leste New Zealand-terroristens manifest 2. august frem til selve handlingene, og de mange ulogiske valgene han foretok seg, hvis målet virkelig var å drepe flest mulig.

Den tvilen setter dommen klart og tydelig til side. De rettssakkyndige har ikke funnet noen spor av psykose hos Philip Manshaus. De har i stedet understreket at de er så sikre som de kan få blitt på det motsatte, og at han er fastlåst i sitt ideologiske tankesett. Det innebærer høyrisiko for nye, alvorlige handlinger.

Når retten først konkluderte med at Manshaus var strafferettslig tilregnelig, er det detfor ingen grunn til å la seg overraske over forvaringsdommen. Samfunnet trenger vern mot Philip Manshaus.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.