Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Falsk beskyldning mot private barnehager

– De tråkker selv direkte inn i noe som må leses som en alvorlig beskyldning – som det ikke er grunnlag for, skriver innsenderen i et svar til Anders og Elin Skrede. 

FOTO: PRIVAT

Det er litt freidig å belære andre om viktigheten av å være nøye med fakta, for deretter selv å legge frem påstander det overhodet ikke er grunnlag for.

Elin og Anders Skrede har kastet seg inn i debatten om regjeringens omstridte forslag om å kutte i tilskuddene til private barnehager.

Innledningsvis anklager de Fremskrittspartiets Hans A. Limi for å være upresis i sitt forsvar av de mange private barnehagene som går en dyster fremtid i møte dersom kuttforslaget blir vedtatt.

«Feil faktagrunnlag svekker alltid troverdigheten», skriver ekteparet Skrede.

Deretter tråkker de selv direkte inn i noe som må leses som en alvorlig beskyldning – som det ikke er grunnlag for:

«Private barnehager får ikke pensjonstilskudd etter faktiske utgifter, men et flatt påslag. Dette har gitt kommersielle eiere et insentiv til å kutte i ansattes pensjon og beholde overskytende beløp selv.»

Vi i PBL vil nødig blande oss inn i debatter mellom to andre parter. Men på vegne av mer enn 2.100 medlemsbarnehager synes jeg det er på sin plass å rydde opp i fakta. For:

  • Minst 95 prosent av alle ansatte i private barnehager, blant dem alle ansatte i de store konsernene, er omfattet av tariffavtaler og tjenestepensjonsordninger som er fremforhandlet og anbefalt av de ansattes organisasjoner.
  • Pensjonsordningene i private barnehager koster mindre enn offentlig tjenestepensjon, men gir de ansatte minst like gode ytelser.

Når det gjelder selve kuttforslaget, står PBL fast på at det er faglig dårlig begrunnet og at det vil ramme sektoren hardt.

Foreløpige tall viser at fire av ti private barnehager gikk med underskudd i 2019. Likevel mener regjeringen at de private barnehagene er overfinansiert.

Barnehagesektoren er strengere regulert enn de fleste områdene i samfunnet. Likevel – både av hensynet til barna og av hensyn til sektorens legitimitet – er det helt på sin plass å jobbe for en enda bedre regulering enn den vi har i dag.

I denne sammenhengen er det naturlig å foreta en grundig og helhetlig gjennomgang av alle elementene i finansieringssystemet. Det regjeringen i stedet har gjort, er å kutte i ett av elementene uten å se hele bildet.

Vi er glade for at både Fremskrittspartiet og andre partier i opposisjonen har uttrykt seg sterkt kritisk til regjeringens forslag.

Men når det er sagt: Ingen barnehager berges av fine ord alene.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.