Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Fakta i klimadebatten

– Skulpturen «Houses» nedenfor Henie-Onstad kunstsenter skal vise hvordan havet stiger og hus forsvinner i bølgene, mens den i virkeligheten viser det motsatte – at landet stiger og skulpturen etter hvert vil befinne seg på tørt land, skriver innsenderen.

– Skulpturen «Houses» nedenfor Henie-Onstad kunstsenter skal vise hvordan havet stiger og hus forsvinner i bølgene, mens den i virkeligheten viser det motsatte – at landet stiger og skulpturen etter hvert vil befinne seg på tørt land, skriver innsenderen.

Foto: JAN-ERIK SOLHEIM

Flere innlegg i Budstikka i sommer har etterlyst fakta i klimadebatten. 

Det ble henvist til Klimarealistene som har en lokalavdeling i Asker og Bærum. Vi har siden 2016 hatt en serie på i alt 20 åpne møter på Bekkestua bibliotek hvor vi har presentert fakta om klimaet. 

I denne serien har vi lagt vekt på lokale forhold. Vi har hatt foredrag om landet som stiger mer enn havet langs Oslofjorden, hvordan snødekket og skimulighetene i marka varierer, og at de kalde vinternetter blir færre, mens sommervarmen er omtrent som tidligere.

På møtene har vi også demonstrert at det ikke er mulig å vise ved eksperiment at CO2 fører til oppvarming, selv om vi kan vise at CO2-gassen stopper varmestråling. 

Vi har også fortalt at mer CO2 fører til en grønnere klode. Alt som vokser, trives bedre. Det blir større avlinger og mindre sult i verden som følge av mer CO2. 

Men menneskelige utslipp utgjør mindre enn 5 prosent av det naturen for øvrig slipper ut. En varmere jord på grunn av en sterkere sol og mindre skyer slipper ut mer CO2 fra havet og landjorda. 

Det måler vi også i Bærum, hvor plantene om sommeren forsyner seg av atmosfærens CO2 og leverer tilbake når de råtner om høsten.

Vi følger også med på den offisielle klimastasjonen ved Sem i Asker, der stasjonen er flyttet til solsiden og har fått en innhegning for å beskytte stasjonen, noe som fører til tidligere snøsmelting der måleapparatene står. 

Vi holder også øye med havnivået på stranden nedenfor Henie-Onstad kunstsenter, der skulpturen «Houses» skal vise hvordan havet stiger og hus forsvinner i bølgene, mens den i virkeligheten viser det motsatte – at landet stiger og skulpturen etter hvert vil befinne seg på tørt land.

På møtene har vi også fortalt om hvordan klimaet endrer seg gjennom tidene. Vi har hatt en pollenforsker som fortalte hvordan plantelivet har endret seg gjennom kalde og varme perioder, og vi har hatt en historiker Eva-Marie Brekkestø (Jar) som fortalte om historiske klimahendelser, både de gode varme tider i middelalderen og de kalde perioder senere da folk sultet og gjorde opprør for å overleve. Hekser ble brent for å blidgjøre Gud til å skaffe bedre klima. 

Alle foredragene er filmet og lagt ut på YouTube. Brekkestøs foredrag har hatt over 10.000 nedlastinger, og det har ført til at hun har skrevet en bok med tittel «Klimaendringer gjennom tidene», som blir presentert til høsten.

Vi har også hatt møter om klimahendelser som har hatt virkning for Nordens historie og for iskanten i Barentshavet. Møteserien fortsetter til høsten med en analyse av FNs siste klimarapport, meteornedfall og klimafølsomhet. 

Basert på fakta kan vi konkludere med at det ikke er noen klimakrise. Vi må som mennesker alltid har gjort, beskytte oss best mulig mot det varierende klima, både de årlige variasjoner og de uforutsigbare.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.