Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Få BPA inn i handlingsprogrammet

Norge må øyeblikkelig ta FNs konvensjon om funksjonshemmede (CRPD) inn i norsk lovverk for å bli et land med troverdig likestilling. Norge er ikke «Verdens beste land å bo i» før funksjonshemmede behandles som folk. Det er en rett vi har som mennesker.

Når ble jeg dårligere til å ta ansvaret for mitt eget liv og berike andres? Da beina mine ble erstattet med rullestol? Trenger «stakkars jeg» plutselig omsorg og pleie fordi jeg ikke kan gå? Nei, jeg tenger et ekstra sett armer og bein som virker.

Det er bare det offentlige Norge ved tjenestetildelingen i Asker kommune som behandler meg dårligere enn tidligere ved å ville redusere BPA (Brukerstyrt Personlig Assistanse) med 30 prosent. Jeg har ektefelle, barn, barnebarn, venner og kolleger som behandler meg som før, men jeg kan bare være en ressurs og bruke min utdannelse, erfaring og arbeidsvilje til fellesskapets beste når assistenter hjelper til å holde meg «i farta».

Jeg forlanger å bestemme hva jeg skal, med hvem og når som alle andre, og verktøyet jeg bruker til det er BPA. Hvor mye assistanse jeg trenger vet jeg best selv, og tro nå endelig ikke at det er attraktivt å ha folk rundt seg til enhver tid. Det er hårreisende hvis tjenestetildelingen i kommunen frykter at funksjonshemmede vil utnytte systemet, be om mer hjelp enn man trenger og ikke kan forvalte tildelte midler med samme ansvarsfølelse som egne.

Jeg forlanger å bestemme hva jeg skal. Med hvem, og når, som alle andre. Verktøyet jeg bruker til det er BPA.

Uten vilje til å behandle enkeltindivider som en ressurs vil utgiftsnivået opprettholdes og viktig innsatsvilje forvitre. Få satsingen på BPA inn i handlingsprogrammet, og ikke minst som en bevisst tanke hos både folkevalgte og administrasjonen.

Funksjonshemning er ingen sykdom, man bli ikke «frisk» og man vokser det ikke av seg. Man lærer seg å leve med det, utvikler oppfinnsomhet og mestringsstrategier som kan komme flere til gode for å bli robuste nok til å leve «humpete» liv.

Løft funksjonshemmede frem i lyset og bli vitne til en blomstring som får dagens polerte fasader og regisserte vellykkethet til å blekne. Vær modige og behandle funksjonshemmede som en investering med forventning om at investeringen vil gi avkastning over tid!

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.