Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Evig vekst = evig nedbygging!

Det avgjørende skillet i Bærumspolitikken går mellom vekst- og bevaringspartiene. Vil du bevare Bærums grønne preg? Da må du ikke stemme på et parti som ønsker seg vekst hvert eneste år – og til evig tid. 

Veksten i Bærum er mellom 1,5 og 2,0 prosent. Med en vekst på 2 prosent vil folketallet fordobles på 35 år. Men veksten er ingen naturlov. Folk flytter dit boligene er. 

Vi vil aldri kunne bygge oss ut av veksten, og heller ikke bygge prisene ned. Boligmarkedet er en kjedereaksjon. Når det bygges flere boliger og arbeidsplasser i Bærum blir det gunstig for bedrifter og folk å flytte fra f.eks. Kongsvinger, så der synker eller stabiliserer prisene seg. I Bærum er prisene alltid på smertegrensen til det de med ganske gode inntekter tåler av renter. Dermed bygger man ned de grønne områdene i Bærum – og tømmer distriktene for arbeidsplasser og arbeidskraft. Den såkalte sykepleierindeksen viser hvor stor andel av boligene som blir tilbudt man kan kjøpe på en sykepleier lønn. I Oslo er det 5 %, i Bærum 4 %. Dette til tross for at det bygges og bygges og bygges i Oslo og Bærum.

Å legge opp til stadig fortetting og vekst er ikke miljøvennlig. All fortetting og utbygging trenger mye mer areal enn det boligene i seg selv krever. Nye skoler, barnehager, sykehjem, idrettsplasser, fotballbaner, lekeplasser, svømmehaller, tennisbaner og bredere veier. Når vekstpartiene heller ikke er villige til å kreve dette dekket innenfor de områdene som er avsatt til utbygging, blir alle denne infrastrukturen bygd på grønne områder. Jordbruksjord, hundremetersskoger og fotballøkker bygges ned, skoler og barnehager sentraliseres i større enheter og behovet for bil øker, fordi det ikke er mulig å gå eller sykle til skole og barnehage, korpsøvelse eller fotballtrening.

Også villahagene har betydning for naturmangfoldet, noe blant annet Naturvernforbundet påpekte i fjor: «Nå, som vi stadig fortetter og bygger flere hus i de store, gamle hagene, forsvinner mye av den vegetasjonen som ga mat og husly til insekter, fugler og dyr». Eldre bygg rives uten hensyn til hverken kulturhistorisk betydning eller gjenbruksverdien i bygningsmassen. Det er ikke miljøvennlig, men profittstyrt bruk og kast mentalitet.

Hverken ungdom, distriktene, humlene eller innbyggerne er tjent med at Bærum bygges ned. De eneste som tjener på nedbyggingen av Bærums grøntstruktur er utbyggerne. Bærum SV sier konsekvent nei til profittstyrt fortetting. Nei til profittstyrt blokkifisering av Eiksmarka, Bekkestua, Stabekk og alle andre små sentra i Bærum. SV stemte mot all videre utbygging på Fornebu før T-banen er på plass! 

Evig vekst med tilhørende evig nedbygging er ingen naturlov! Det er en politikk tilpasset sterke kapitalkrefter og store tomteeiere. En arealpolitikk til fordel for de få – på bekostning av de mange. 

En politikk som ikke tjener ungdom uten formuende foreldre, som utarmer distriktene og som ofrer artsmangfoldet på den kortsiktige fortjenestens alter.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.