Askers tilslutning til ordføreravtalen med EU

SVARER: Trond Ellingsen, leder Asker Frp.

SVARER: Trond Ellingsen, leder Asker Frp. Foto:

Av

Jeg registrerer at Kari Sofie Bjørnsen (Asker Høyre) i Budstikka 23. november imøtegår min kritikk av kommunestyrets vedtak 13. november der Askers ordfører fikk fullmakt til å undertegne EU-kommisjonens ordføreravtale.

DEL

Etter denne avtale skal Askers utslipp av klimagasser innen 2030 reduseres med 40 prosent målt mot utslippsnivået i 1990.

Les også: Hva dreier det seg om? del II

Les også: Frp-leder Ellingsen og klima

Vi har alle et ansvar for å redusere forbruket av ikke-fornybare ressurser, særlig de oljebaserte, mest mulig.

Nettopp fordi de er ikke-fornybare – jo mer vi forbruker, jo mindre blir igjen. Og alle utslipp av gasser bør i utgangspunktet unngås fordi de er med å ødelegge luften vi er avhengige av. Det er ikke det som er problemet.

Problemet oppstår når man kvantifiserer utslippsreduksjonen og måler den på et så lite areal som Asker kommune tross alt er. Da blir det ganske så meningsløst.

For å kunne vurdere måloppnåelsen må man vite hva Askers utslipp av CO2 var i 1990, og hva utslippsnivået er i dag. Og så bør man jo helst ha en idé om hvordan man skal nå nivået man har satt for 2030.

Jeg er helt sikker på at Regjeringen har en idé om hva Norges CO2-utslipp var i 1990 og hva den er i dag, men jeg er likeså sikker på at Askers ordfører ikke kjenner tallene for Askers vedkommende.

Innen forvaltningsretten er det et grunnkrav at saksbehandlingen skal være forsvarlig, det vil si at forvaltningen må utrede og opplyse en sak godt. Jo mer inngripende et vedtak er, jo strengere er kravet.

Og når man vedtar en 40 prosent utslippsreduksjon uten å vite hva dette skal regnes av så blir det symbolpolitikk. Da er ikke saken godt nok opplyst til at man kan ta stilling til den.

Reduksjon av Norges CO2-utslipp er en nasjonal – ikke en kommunal – forpliktelse. Vi i Asker får nøye oss med å følge de pålegg som kommer fra storting og regjering så godt vi kan.

Les flere artikler på Budstikka.no/debatt

Å vedta vår egen høyst lokale Parisavtale er meningsløst.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags