Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Et vellykket Nav-prosjekt for en renere fjord

Prosjektet Fjorden Ren skal rydde havbunnen utenfor Asker. Her tar prosjektleder Eirik Kristoffer Alvegaard opp en teine som er lokalisert med en undervannsdrone.

Prosjektet Fjorden Ren skal rydde havbunnen utenfor Asker. Her tar prosjektleder Eirik Kristoffer Alvegaard opp en teine som er lokalisert med en undervannsdrone.

Foto: BJØRN HEIDENSTRØM/OSLOFJORDENS FRILUFTSRÅD

Fjorden Ren er et prosjekt som huker av i mange bokser for positiv innflytelse. Mindre avfall i fjorden, triveligere strender og Nav-brukere som tilegner seg ny, verdifull miljøkompetanse er de viktigste faktorene.

Prosjektet har sitt utspring i Hurum, og er et samarbeid mellom organisasjonen Fjorden Ren og Nav Hurum. Det startet med oppussingsoppdrag, siden fjerning av søppel langs strendene og nå skal snart havbunnen langs Asker også til pers. Like før sommeren ble det gitt opplæring i bruk av en undervannsdrone. Denne skal lokalisere teiner og annet avfall på havbunnen, og så skal søppelet hentes opp og fjernes.

– I første omgang låner vi en drone for å se etter såkalte «spøkelsesteiner», det vil si teiner som er mistet eller har slitt seg, forteller prosjektleder Eirik Kristoffer Alvegaard i Fjorden Ren.

Etter primært å ha konsentrert seg om Hurums 63 kilometer lange strandlinje de tre første årene og litt i Røyken, vil Fjorden Ren også gyve løs på Asker etter sommerferien.

Prosjektet fortjener unison støtte

Arbeidskraften er Nav-brukere i Hurum, og på det meste har opptil 20 personer bidratt med søppelplukking. Tilbakemeldingene fra ungdommene i prosjektet er at de finner dette bedre og mer givende enn ikke å ha noe å gjøre.

Samtidig konstaterer leder av Nav Hurum, Tove Iren Refsnes, at prosjektet gir positive resultater. De som var med i starten av prosjektet har nå kommet ut i jobb etter å ha fått god opplæring og kompetanse på miljø.

– Den gruppen som en gang slet med å passe inn i et system, hadde plutselig ettertraktet kompetanse. Man ser en stolthet, og de opplever dette som fantastisk, sier Refsnes.

Prosjektet fortjener unison støtte. Dessverre er forsøpling av havet et stort problem. Det er lett å se søppelet som flyter i strandkanten og enkelt fjerne dette, men det er lett å glemme det som ligger på havbunnen og forurenser. En renere Oslofjord kommer derfor oss alle til gode.

At Fjorden Ren også bidrar til å gi Nav-brukere en mer meningsfull hverdag og utsikter til fast jobb gjennom kompetansen de får, gjør dette til et vinn-vinn-prosjekt.

Det er under et halvt år til Asker, Røyken og Hurum slår seg sammen til én kommune, og får en kystlinje som strekker seg fra Slependen, rundt hele Hurum-landet og langt inn i Drammensfjorden. Det bør derfor være en selvfølge at den kompetansen Nav Hurum og Fjorden Ren har bygget seg opp videreføres og videreutvikles i den nye kommunen.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.