Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Et sterkere og mer synlig politi i Asker og Bærum

– Den viktigste jobben politiet gjør er selvsagt ikke på et kontor. Derfor blir det merkelig å bruke politiansattes kontoradresse som utgangspunkt for debatten, fremfor arbeidet som gjennomføres i området, skriver innsenderen.

– Den viktigste jobben politiet gjør er selvsagt ikke på et kontor. Derfor blir det merkelig å bruke politiansattes kontoradresse som utgangspunkt for debatten, fremfor arbeidet som gjennomføres i området, skriver innsenderen.

Foto: KARL BRAANAAS

De siste årene har Sp snakket på inn- og utpust om sentralisering av politiet rundt omkring i landet.

Nytt og mer oppsiktsvekkende er det at Sp flytter denne debatten til det sentrale østlandsområdet også, som når Sigbjørn Gjelsvik påstår at det er mindre politi i Asker og Bærum. 

Problemet er at det ikke er sant, tvert imot har politireformen gitt oss et sterkere politi som er synlig både på gata og på data.

– Asker og Bærum er godt dekket, skriver justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H).

– Asker og Bærum er godt dekket, skriver justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H).

Foto: TORBJØRN TANDBERG

Senterpartiet bruker kontoradresse som såkalt bevis når de hevder at politiet er «sentralisert» ut av Asker og Bærum. 

La meg derfor være tydelig på at den viktigste jobben politiet gjør selvsagt ikke er på et kontor, tvert imot er et mål med politireformen å ha et synlig politi i befolkningen. 

Derfor blir det merkelig å bruke politiansattes kontoradresse som utgangspunkt for debatten, fremfor arbeidet som gjennomføres i området.

Men la oss ta tallenes tale: I 2015 kan Politidirektoratet opplyse at Røyken og Hurum lensmannskontor hadde 25 fast ansatte, og Asker og Bærum politidistrikt hadde 360 årsverk. Dette inkluderte alt fra funksjoner som Utrykningspolitiet, namsmann og operasjonssentralen til politimesterens administrasjon mv.

Ved sammenslåingen 1.1.20 ble samtlige politistillinger fra Røyken og Hurum lensmannskontor overført til Asker politistasjon som ligger i enhet vest i Oslo politidistrikt. I tillegg til disse stillingene opprettet enhet vest egne avsnitt for kriminalitetsforebyggende, lokal etterforskning og patruljeseksjon med døgnkontinuerlig tjeneste i Asker. 

Dette har medført en betydelig styrking av tjenesten i Asker.

Det er ikke dekning for å si at det har vært en sentralisering av ansatte i politiet vekk fra Asker og Bærum.

Enhet vest i Oslo politidistrikt, som Asker og Bærum er en del av, har ifølge Politidirektoratet i dag cirka 390 ansatte, hvorav 320 politiårsverk og 30 påtalejurister. Disse kommer i tillegg til årsverkene som er knyttet til ulike fellesfunksjoner som nevnt. Hovedtyngden av de politiansatte arbeider innenfor patruljetjeneste, etterforskning og kriminalitetsforebyggende.

Selv om vi nærmer oss en valgkamp, er det viktig at vi holder oss til fakta: Det er ikke dekning for å si at det har vært en sentralisering av ansatte i politiet vekk fra Asker og Bærum. 

Tvert imot er Asker og Bærum godt dekket med patruljetjeneste, etterforskning og kriminalitetsforebyggende arbeid, samt gjennom fellesfunksjoner i politidistriktet, som er styrket som en følge av politireformen. 

Summen av dette er et sterkere og mer synlig politi, også i Asker og Bærum.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.