Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Et skjebnevalg?

Det kommunale fundamentet må sikres for at den nye kommunen skal være bærekraftig, skriver Øyvind Engen.

Foto: ulf hansen, foto

Utfallet av valget gir føringer for bygging, utvikling og forbedring av Nye Asker. Tre kommuner med ulike utgangssituasjon og utfordringer innen så vel økonomi som infrastruktur skal fusjoneres. 

Ideen med en storkommune var jo at det skulle gi en bedre hverdag for alle de 93.000 innbyggerne i Nye Asker. Men mange innen de tre kommunene vet ut fra erfaring, innen både offentlig og privat virksomhet, at store fusjoner ikke uten videre gir de lovede synergier. Flere har gitt uttrykk for det i mediene. Forbedring forutsetter nemlig forandringer, forandringer basert på innsikt, toleranser og gjensidig respekt og aksept. Derfor et skjebnevalg.

Vi må forvente at de ulike partiene kan vise til en gjennomtenkt og praktisk politikk som kan mestre utfordringene med fusjonen. Det er grunn til å se på partiprogrammene.

En overraskende konklusjon: Les programmene til de 11 partiene som stiller til valget, overse floskler og urealistiske visjoner, sammenlign og vurder. Etter 46 år på høyresiden finner jeg i min visdom at Senterpartiet har et meget solid partiprogram. Programmet viser en praktisk politikk som peker på mange nødvendige tiltak for å skape en bedre hverdag for de aller fleste. Det lille, og hittil undervurderte partiet i vår frodige bygd, har en moden forståelse for både utfordringer og muligheter i Nye Asker.

Store fusjoner gir ikke uten videre de lovede synergier

Partiet har en pragmatisk og balansert ideologi, er fullstendig fri for prestisje og fordommer fra tidligere maktposisjoner og hadde mot til å uttrykke sunn skepsis til den store kommunefusjonen. Paradoksalt nok, nå er det Senterpartiet som i en fri posisjon kan være den nøkterne, nøytrale og konstruktive pådriver i det utfordrende arbeidet å bringe tre ulike kommuner sammen til et bærekraftig Nye Asker.

Forbedring innen Nye Asker: Det kommunale fundamentet må bygges og sikres slik Nye Asker skal ha en bærekraftig eksistens, både på kort og lang sikt. Fundamentet innebærer å ha trygge og stimulerende vilkår for oppvekst i barnehager og skoler, å ha et profesjonelt og mangfoldig næringsliv, og å ha nære og pålitelige omsorg- og helsetjenester. Ufravikelige vilkår.

På dette fundamentet må hverdagen krydres med trivsel og glede. Det må tilrettelegges for en bedre og smidigere trafikk, både for kollektivt og privat trafikk. De færreste trives med å tilbringe fritiden i veikryss og rundkjøringer. Askers innbyggere må få glede seg grenseløst med spennende og berikende kulturopplevelser innen kommunen, samt få enda enklere tilgang til mangfoldige og inkluderende idretts- og fritidsaktiviteter.

På toppen av det hele må Nye Asker etablere kommunale styringsprinsipper som på en balansert og åpen måte ivaretar både de formelle sentrale beslutninger og regional og lokal innflytelse. Vi trenger en fordomsfri og avpolitisert diskusjon om hva som bør være sentraliserte spesialtjenester og funksjoner og hvilke tjenester som må være lokalt tilgjengelig.

Derfor er Senterpartiet en klar favoritt for meg, og forhåpentlig mange andre, i dette skjebnevalget.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.