Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Et nyttårsønske

– Nyttårsønsket? At vi alle; én eller to eller noen dager i året finner frem kjelken, eller sparken, eller sykkelen eller tar bussen eller velger å gå, skriver innsenderen.

– Nyttårsønsket? At vi alle; én eller to eller noen dager i året finner frem kjelken, eller sparken, eller sykkelen eller tar bussen eller velger å gå, skriver innsenderen.

Det snødde – og vel så det. Store biler sneglet og vinglet seg av gårde i den relativt smale Breivikveien.

Pappaene og mammaene som kjørte de store bilene, myste seg frem i snødrevet. De hadde det travelt. Jobb så klart, julestri, barn som skulle til skole og til barnehage. Barna satt godt surret fast i baksetet.

Så kom en ny pappa langs veien. Han trakk i en snor. I den andre enden av snoren var det en kjelke med to barn på. De lo og pludret.

Jeg måtte tenke på gamle dager; 40-50-60-tallet. Nesten ingen biler, smalere veier, mindre lys. Men – mindre ressursbruk og mer nærhet til både mennesker og natur. Jeg måtte bare kommentere det: «Så koselig å se dere i snøen på en slik gammeldags måte».

«Ja – jag tycker det är trevligare», sa pappaen. Han var svensk. «Det ger mig mer kontakt med barnen ӓn om jag skulle köra bil».

Svensken kjørte sikkert bil av og til han også, med barna godt plassert i baksetet. Men – akkurat denne dagen gjorde han altså ikke det.

Han skapte en felles opplevelsesarena for ro og glede mellom seg og barna. Han laget ikke farlige situasjoner mellom biler i mørket, han brukte nesten ikke ressurser, la grunnlag for mestring og en bedre helse for både seg og barna – og ga et bitte lite bidrag til en grønnere og bedre verden.

Nyttårsønsket? At vi alle; én eller to eller noen dager i året som kommer, finner frem kjelken, eller sparken, eller sykkelen eller tar bussen eller velger å gå dit vi skal, i stedet for «refleksvalget» med bil. Det vil gi fordeler til oss alle – ingen ulemper.

Godt nytt år.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.