Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Et mareritt for galoppsporten

– Det kan virke som vi straffes for at sporten er liten i Norge, og Øvrevoll blir offer for byråkratiske hindringer, skriver Thomas Gjelsås i Øvrevoll Galopp/Norsk Jockeyklub.

– Det kan virke som vi straffes for at sporten er liten i Norge, og Øvrevoll blir offer for byråkratiske hindringer, skriver Thomas Gjelsås i Øvrevoll Galopp/Norsk Jockeyklub.

Foto: TRINE JØDAL

Eliteseriefotballen har fått unntak av regjeringen til å spille kamper. Det gis tillatelse til å kjøre travløp selv på Bjerke i Oslo. I alpinanlegg, parker og kjøpesentre har det vært større ansamlinger av mennesker. 

Eksemplene er mange, men galoppsporten på Øvrevoll ligger død.

En næring med flere hundre personer er i krise og får ikke lov til å starte sin sesong. Dette med bakgrunn i de strenge føringene regjeringen har lagt til grunn gjennom forsterket tiltaksnivå 5B for Bærum kommune. Fredag 7. mai ble tiltaket forlenget til og med 21. mai. 

Jeg har hverken myndighet eller kunnskap til å vurdere riktig tiltaksnivå, men hele norsk galoppsport kjenner på kroppen at det er meget stor forskjell på grønt eller rødt lys i utøvelse av toppidrett på høyt nivå. 

Vi gleder oss over at samfunnet åpnes opp igjen, og at Stabæk kan spille fotball på toppnivå. Vi er ikke misunnelige, men forstår ikke at en liten gruppe ryttere nektes å utøve sitt arbeid på et uteområde på 300 mål. Det oppleves både meningsløst og urettferdig.

Norges eneste galoppbane ligger altså i Bærum. Her har den hatt sin aktivitet helt siden åpningen i 1932 med selveste dronning Maud til stede. Øvrevoll er en viktig kulturbærer både lokalt og nasjonalt. Øvrevoll er et nasjonalanlegg, og Norsk Jockeyklub har ingen mulighet til å flytte løpene til en annen arena.

Nå står mange arbeidsplasser i fare. Trenere, ryttere og fagarbeidere får ikke gjort jobben sin. Stallene lider, hestene sparker i boksveggen, og det er økonomisk krise for utøverne.

Dette er en næring som i tillegg har meget tøffe rammebetingelser fra før. 

Vi har søkt om godkjenning og unntak både til lokale og sentrale myndigheter. Vi har søkt Bent Høie gjennom Helse- og omsorgsdepartementet, men møter liten forståelse for vår sak sentralt.

Vi opplever at våre lokale politikere støtter oss, men det er ikke anledning til å gi unntak lokalt. Dette til tross for at vi gjennomførte hele sesongen i 2020 på en smittevernmessig forsvarlig måte uten et eneste sporbart smittetilfelle. 

Vi hadde god og tett dialog med kommuneoverlegen, og vi etablerte rutiner med en rekke restriksjoner og retningslinjer. Vi kan ikke forstå at det oppfyller kravet om forholdsmessighet å holde Øvrevoll og galoppsporten i Norge stengt.

For Øvrevoll er dette et skrekkeksempel på hvor skjevt en nasjonal forskrift kan ramme. Dette kan virkelig ikke være meningen med dagens forskrift? 

– Siden 2001 har vi invitert til familiedag på 17. mai. I år kan vi ikke engang invitere hestene, skriver innsenderen. Her fra 2018.

– Siden 2001 har vi invitert til familiedag på 17. mai. I år kan vi ikke engang invitere hestene, skriver innsenderen. Her fra 2018.

Foto: KNUT BJERKE

Det oppleves særdeles tungt for en sesongbasert næring som lever i uforutsigbarhet. Nå kan det virke som vi straffes for at sporten er liten i Norge, og Øvrevoll blir offer for byråkratiske hindringer.

Siden 2001 har vi invitert til familiedag på 17. mai. I år kan vi ikke engang invitere hestene. Porten vil være låst. 

Liv, helse og samfunnsansvar kommer alltid først. Det er ikke vanskelig å akseptere, men det er umulig å forstå at ikke galoppsporten kan starte sin sesong som allerede er kraftig forsinket.

Nå har vi vært tålmodige, og vi har ventet lenge nok. Galoppsporten må få starte sesongen nå.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.