Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Et liv etter Viken

"V for Viken" er vinnerutkastet til nytt fylkeshus i Sandvika. Bygget er under planlegging, mens hele Vikens fremtid står på spill.

"V for Viken" er vinnerutkastet til nytt fylkeshus i Sandvika. Bygget er under planlegging, mens hele Vikens fremtid står på spill.

Foto: ASPLAN VIAK OG LONGVA ARKITEKTER (ILL.)

Viken kan tilsynelatende ryke og reise. Hvor det bør reise, er mer usikkert.

Det var i hvert fall ikke mye engasjement å spore for Vikens gjøren og laden i Bærum formannskap onsdag. 

For det første var det stor irritasjon over at Viken ikke vil videreføre det regionale samarbeidet om areal og transport som Akershus hadde med Oslo. Et samarbeid ansett som helt avgjørende for å finne gode løsninger for kommunene rundt Oslo, og som det er vanskelig å begripe begrunnelsen for å vrake.

For det andre valgte Høyre og Frp å trenere en invitasjon til et partnerskap i Klima Viken. Der Bærum hopper nær sagt med liv og lyst inn i alt av nettverk som har ordet «klima» i seg, var det nå skepsis.

Det var lite «V for Viken» å spore. V-tegnet var mer erstattet med en enslig langfinger.

En slik lunken holdning til Viken begeistret Sps Ragnar Molland. Han trakk entusiastisk konklusjonen at her var det flertall for å skrote hele storfylket.

Spørsmålet er om Molland tok litt mye tran til frokost.

Samtaler de siste dagene viser at folk tett på Viken i ulike roller grovt deler seg i tre: De som ikke vil bruke tid og ressurser på å reversere. De som vil reversere til mest mulig likt de gamle fylkene. Og de som sier at blir det reversering, må vi i det minste diskutere regionene på nytt.

For en ting er leve med Viken og dets svakheter, slik det ligger der i dag. Noe annet er det i hvilken grad Bærum — og Asker — vil leve like godt om Hurdalsplattformen etterleves bokstavelig, og fylkestinget reverserer til Akershus, Buskerud og Østfold.

For folk flest — eller skal vi si vanlige folk — er det ett fett om de bor i Viken, Akershus eller «Fylkeskonstruksjon nr. 3».

Forutsetningene har endret seg de siste årene. For eksempel ved at Røyken og Hurum er slått sammen med Asker. De to kommunene tok med seg 650 millioner kroner inn i nye Asker. Mens Akershus helt og Østfold delves la verdiene fra sine energiselskaper inn i Viken, valgte Buskerud å gi pengene til kommunene.

Hvem som skal finansiere Buskerud, når milliarder er gitt bort, er ikke Asker og Bærums problem. Men noen må ta den diskusjonen også.

Det er også interessant å merke seg at Liers ordfører, Gunn Cecilie Ringdal, sier til Drammens Tidende at det er vel så naturlig å være en del av Akershus som Buskerud. Det handler selvsagt mye om at Lier orienterer seg i stor grad mot Asker, Bærum og Oslo, ikke bare Drammen.

Akkurat som Asker og Bærum ser at de er en del av en hovedstadsregion, som må løse sine utfordringer i fellesskap.

For folk flest — eller skal vi si vanlige folk — er det ett fett om de bor i Viken, Akershus eller «Fylkeskonstruksjon nr. 3». Men skal det først reverseres, må det diskuteres om gode, gamle Akershus er det som faktisk tjener innbyggerne i vår region best.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.