Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Et levende sentrum

Denne illustrasjonen viser hvordan Citycon ser for seg en utbygging av Trekanten med eksisterende bygg i forgrunnen og nye bygg til hotell og kontorer mot Asker rådhus.

Denne illustrasjonen viser hvordan Citycon ser for seg en utbygging av Trekanten med eksisterende bygg i forgrunnen og nye bygg til hotell og kontorer mot Asker rådhus.

ILLUSTRASJON: AMB ARKITEKTER

Myldrende byliv i gater og byrom med folk som ferdes og trives fra morgen til kveld alle dager i uken, er idealet for de fleste små og store steder.

Asker har gjennom historien vist at de forstår hva innbyggerne vil ha og har utviklet et godt sentrum hvor handel og kultur er tilgjengelig. At sentrumsområdet er tett og strekker seg ut over et begrenset areal, er en viktig suksessfaktor for et tettsted som Asker.

For de neste 25 eller for den saks skyld 50 årene, trenger den nye storkommunen Asker et definert sentrum. Et samlingspunkt som knytter kommunen sammen – med service og tjenester som kan hamle opp med den tøffe konkurransen fra Sandvika, Oslo eller nabokummene i sør med Lierstranda og Drammen. 

– Hva som er høyt, er ulikt fra sted til sted, og i Asker går grensen ved fem etasjer. Fire etasjer under rådhusets ni, skriver utviklingsdirektør Fredrik S. Myhre i Citycon Norge AS.

– Hva som er høyt, er ulikt fra sted til sted, og i Asker går grensen ved fem etasjer. Fire etasjer under rådhusets ni, skriver utviklingsdirektør Fredrik S. Myhre i Citycon Norge AS.

Foto: Marit Helland

En riktig miks av forretninger, restauranter, boliger og arbeidsplasser må til for å sikre det yrende livet. I Asker ligger mye til rette for å lykkes, men det må gjøres plass og rom til flere arbeidsplasser og boliger. 

Det kan vi få til uten å bygge mer på bakken og dermed ikke øke fotavtrykket. Er vi varsomme med å bruke opp areal, gir vi plass til grønne byrom og møteplasser mellom byggene, og vi bevarer et tett sentrum.

Potensialet for å få flere mennesker til å bruke Askers sentrumsgater er stort. Asker stasjon er ett av landets fem travleste knutepunkt, men kun et fåtall av arbeidsplassene ligger i gangavstand. Nesten 90 prosent av arbeidsplassene i Asker ligger utenfor sentrum. 

Svært mange av innbyggerne tar toget eller bilen til arbeidsplasser som ligger i for eksempel Bjørvika og Drammen, eller i et av de store kontorbyggene langs E18. Dersom det var arbeidsplasser til disse i Asker sentrum, ville innbyggerne også oftere legge handleturen og restaurantbesøket hit.

I dag ligger tilbud som kulturhus, kino, bibliotek og handel side om side i Asker. Vi opplever et meget godt samarbeid med det øvrige næringslivet, forretningene og kulturhuset. Det er viktig, men i sin utforming har likevel ikke sentrum vært ideelt tilrettelagt for den gode sentrumsopplevelsen.

Vårt forslag legger til grunn et volum som skal gjøre det mulig å få til å levere på ambisjonene for Nye Trekanten.

Nye Trekanten skal åpne opp og bli en lettere tilgjengelig del av sentrum. Vi skal bidra til et levende sentrum for unge og gamle og by på godt byliv fra morgen til kveld. I samspill med kommunen, innbyggerne, kulturhuset og øvrige næringsaktører vil vi skape liv og gode møteplasser i det som blir den nye hovedaksen mellom Rådhuset og Karl Nilsens plass, som vil knytte sentrum tettere sammen.

Med restauranter rett utenfor kulturhuset, et matmarked som tilbyr lokale fristelser og et hotell som inviterer byen inn, samt kontorarbeidsplasser ønsker vi å skape et enda bedre sentrum med god flyt mellom de ulike aktivitetene og arenaene.

Nå står diskusjonen om én etasje. Vårt forslag legger til grunn et volum som skal gjøre det mulig å få til å levere på ambisjonene for Nye Trekanten. Hva som er høyt, er ulikt fra sted til sted, og i Asker går grensen ved fem etasjer. Fire etasjer under rådhusets ni.

Vi ønsker ikke å bygge høyt i Asker, men vi ønsker å utvikle Nye Trekanten med kvaliteter, tjenester og tilbud som vil gjøre Asker til et attraktivt sted å bo, leve og jobbe også for kommende generasjoner i konkurransen med områdene rundt oss.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.