Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Et kollektivt minne om en grufull dag

Åsmund Aukrust overlevde terrorangrepet på Utøya for ti år siden. I vår var han tilbake. Aukrust mener faren for radikalisering ikke må bagatelliseres.

Åsmund Aukrust overlevde terrorangrepet på Utøya for ti år siden. I vår var han tilbake. Aukrust mener faren for radikalisering ikke må bagatelliseres.

Foto: TRINE JØDAL

Hvor var du klokken 15.25 for ti år siden? Normalt husker vi ikke slikt. Vi har i hvert fall svært sjelden et kollektivt minne av slike øyeblikk.

22. juli 2011 er et slikt kollektivt minne. Et vondt, kollektivt minne. Alle over en viss alder husker hvor de var denne dagen, dagen da Norge ble rammet av to terrorangrep. Først bombeeksplosjonen ved regjeringskvartalet. Så skuddene på Utøya. 

77 mennesker ble drept 22. juli. Mange av dem ungdommer på AUF-leir. En av disse var 16 år gamle Margrethe Bøyum Kløven fra Kolsås. 

I dag forteller et 70-tall personer i Budstikka om hvordan de opplevde denne dagen. Om hvordan de enten selv hørte det kraftige smellet fra bomben eller lot seg ryste av nyhetsmeldinger. Om den uvirkelige følelsen, da nye meldinger om skudd på Utøya begynte å komme. Senere dødstallene som steg, pågripelsen og hvem som sto bak terroren.

Noen var på jobb, noen hjemme, andre på ferie. Noen hadde bekjente som var på Utøya, mange ikke. Ubehaget har vi felles.

Åsmund Aukrust fra Østerås var 25 år, Ida Sandvik Knudsen fra Haslum 16 år i 2011. Begge løp de for livet på flukt fra terroristens kuler.  Åtte andre fra Bærum overlevde også, Margrethe gjorde det ikke.

Ida Sandvik Knudsen ledet den gang Bærum AUF. I dag har hun flyttet til Trondheim og er ute av politikken. Hendelsene bærer hun med seg. – Utøya ble identiteten min, sier hun i et intervju med Budstikka i dag.

Derfor er det så viktig at vi bruker vår kollektive bevissthet om minnene fra 22. juli til kontinuerlig å arbeide mot radikalisering.

Åsmund Aukrust gikk videre som politiker, og ble stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet. Han sikter mot gjenvalg i september. Tidligere i år var han tilbake på Utøya, et sted han bedyrer at han fortsatt har flere gode enn dårlige minner fra. 

Aukrusts bekymring er at vi ikke har lært tilstrekkelig av historien og bagatelliserer trusselen. At det i disse ti årene har utviklet seg et debattklima som i enda mindre grad er egnet til å bremse ny radikalisering.

Det kan vi ikke feie til siden. Hver tredje som overlevde Utøya har mottatt hatmeldinger og trusler. Hetsen er til dels svært grov.

Enda verre: Tankegodset fører ikke bare til hets og grove påstander i kommentarfelt, det leder også til nye ugjerninger. Vi må aldri glemme at 22. juli-terroristen var en av dem som inspirerte en 21-åring fra Bærum til å begå et terrorangrep mot moskeen på Skui. 

Gjerningsmannen der oppnådde ikke sitt uttalte mål om å drepe flest mulig muslimer, men han maktet å spre betydelig frykt. 

Derfor er det så viktig at vi bruker vår kollektive bevissthet om minnene fra 22. juli til kontinuerlig å arbeide mot radikalisering. 

Vi kan ikke la 22. juli 2011 og 10. august 2019 gå i glemmeboken.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.