Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Et grønt budsjett for nye Askers fremtid

Investeringene i nye Asker før jekkes ned 1 milliard de fire neste årene, skriver MDGs gruppeleder Hanne Lisa Matt.

Foto: PRIVAT

Vi skal ikke kun slå tre kommuner sammen til en. Vi skal lage en helt ny kommune. MDG har i sitt aller første budsjettforslag våget nettopp det – nye, fremtidsrettede prioriteringer.

Alle vet at nye Asker er i en krevende økonomisk situasjon. Det politikerne unngår å snakke om er at den vanskelige situasjonen på driftssiden i stor grad skyldes et skyhøyt investeringsnivå som binder opp driftsmidler. Problemet er altså hjemmelaget. Politisk. Av tre vekstkåte høyrestyrte kommuner som skulle bli til en. Løsningen er enkel – dropp noen signalbygg og bruk penger på folk.

Handlingsreglene fastlegger en gjeldsgrad på maks 100 prosent. Nye Asker har 114 prosent. Det tilsvarer 1 mrd. kr for høye investeringer og resulterer i at 60 mill. kr driftsmidler går til renter og avdrag istedenfor bemanning, tjenester eller økt kompetanse.

Løsningen er enkel – dropp noen signalbygg og bruk penger på folk.

MDG har gått til valg på modig politikk for en grønn omstilling, moderat vekst, mindre forbruk, mer kultur og natur, nye løsninger og gode kår for barn, unge og de svakeste i samfunnet. Vi skal sette oss i stand til å takle uforutsigbare kostnader og møte klima og miljøkrisen. For å få det til har vi vært nødt til å ta noen drastiske grep.

MDG foreslår å jekke investeringene ned med 1 mrd. kr i perioden. Vi har ikke råd til en ny idrettshall på Risenga, og vi er villig til å skyve på flere utbyggingsprosjekter som ikke haster. MDG mener også at vi bør vente med investeringene i Slemmestad til en tilfredsstillende løsning for kollektivreisende er på plass. Det gir rom både for ansvarlig drift, færre kutt i tjenesteproduksjonen og grønn politikk.

Vi foreslår å doble sykkelsatsingen, 8 mill. til solcellekommunen Asker, en massiv utbygging av ladeinfrastruktur for elbiler, prøveprosjekter med smart trafikkstyring, økt kompetanse på naturforvaltning og klima, en dyrevelferdspott, restaurering av natur, en mulighetsstudie for grønt lokalt næringsliv, utredning av en flytende sykkelvei på Gjellumvannet, skolehager og skolehagedrift, flerdobling av investeringene i klimatiltak, mer til flomtiltak og klimatilpasning, økt satsing på turveier og friområder, og Kulturlåven på Østre Asker gård.

En sammenslåing skal føre til effektivisering – altså en mindre kostbar organisasjon og politisk ledelse enn de tre kommunene hadde til sammen før. Men på driftssiden ligger det altså ironisk nok nesten 20 mill. økte kostnader til dette, årlig! MDG satser på lavere politikergodtgjøring og gjenbruk av eksisterende lokaler.

Høyre, Sp, V, KrF, Pp og Arbeiderpartiet er faktisk helt enige om det aller første budsjettet for Nye Asker. Men forslaget de er enige om er blottet for ny politikk og prioriteringer. Vi i MDG lurer – hvor har det blitt av visjonene?

For oss er det et paradoks at den nye kommunen skal la seg binde på hender og føtter av nye signalbygg og overdrevne vekstambisjoner, mens kuttene går utover de ansatte, bemanning i skoler, barnehager og sykehjem og kvalitet av tjenester. La oss heller kutte den materielle veksten og vedta prioriteringer som styrker målet om å nå FNs bærekraftsmål i tide.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.