Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Et forsvar for velferden

Balder Alvær Olafsen (SV) skriver at uten sterke kommuner og fylker svekkes velferden.

Koronaviruset har skapt en krise i norske kommuner og fylker. Krisen er så stor at Stortinget straks må bevilge 10 milliarder kroner ekstra til kommunene. Her i Bærum og Asker er 8,7 prosent arbeidsledige. Å miste jobben er dramatisk for den enkelte, men også for kommunene. Det kan føre til starten på slutten av velferden vår.

Høyresidens lobbyorganisasjon, Civita, prøver å overbevise den norske befolkningen om at Norge ikke har råd til å opprettholde velferden. At høyresiden ønsker å kutte i velferden er ikke noe nytt. Dette er de samme kreftene som kjempet mot 8-timers normalarbeidsdag i 1919, arbeidsledighetstrygd i 1959 og retten til videregående skole i 1994. Vi må ikke la oss lure til å tro at dette handler om fornuftig pengebruk i en krise.

Uten sterke kommuner og fylker svekkes velferden

Velferdsstaten lønner seg aldri hvis man ser på Norge som en bedrift, hvor kundene må kunne betale nok for tjenestene de trenger til å gi bedriften et stort overskudd. Norge er et land med små forskjeller, høy tillit og et sterkt fellesskap. Det er særlig i kriser vi ser hvor viktig fellesskapet og velferden vår er. Vi står støtt i denne krisen fordi det lønner seg å satse på fellesskapet. Lærdommen må dermed være mer velferd – ikke mindre.

Uten sterke kommuner og fylker svekkes velferden. Pengene som går til kommunene sikrer oss barnehager og 10 år med skolegang. De sikrer oss et verdig hjelpetilbud når livet nærmer seg slutten. Fylkene sørger for at vi kommer oss fra A til Å på en klimavennlig måte, at vi har et tannhelsetilbud og videre skolegang. Å kutte i kommuneøkonomien betyr kutt i skolen, barnehagene, barnevern og eldrehjem.

Ifølge KS ligger vil kommunene og fylkene oppleve et underskudd på 27 milliarder. Tapene kommer først og fremst av tapte skatteinntekter fordi flere og flere er arbeidsledige. Så langt har regjeringen bevilget 6,5 milliarder. Det gjenstår altså 20 milliarder. I praksis betyr det at kollektivselskaper står på randen av konkurs og kommuner ikke får utbetalt lønninger.

Hverken Asker, Bærum eller Viken kan ikke trylle frem nye milliarder. Vi er helt avhengig av at staten tar ansvar. Derfor fremmer SV forslag nå om å bevilge 10 milliarder til kommuner og fylker. Dette er et viktig steg i arbeidet for å bevare velferden. Nå må resten av Stortinget være med på å støtte Kommune-Norge og stemme for forslaget.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.