Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Et demokratisk problem i Asker og Bærum

Partiene må løfte flere kvinner opp på kumulerte plasser, skriver Stine Høivik i Viken SV.
Foto: Privat

Hvorfor har velgermassen større tillit til at menn er skikket til kommunestyreverv enn kvinner?

Lokalvalget er over og vi teller resultatene. Denne gangen ser vi dessverre at kvinnerepresentasjonen går ned både i Asker og Bærum. Som tidligere forskning viser er resultatet denne gangen også at menn løftes oppover listen med personstemmer og slengere i mye større grad enn kvinner.

Vi ser for eksempel at i Asker er kvinneandelen nå på 36 prosent og i Bærum 33 prosent. I tillegg ser vi at de rødgrønne partiene er noe bedre på kvinnerepresentativitet enn høyrekoalisjonen.

Vi stiller et stort spørsmål om hvorfor det er slik. Hvorfor har velgermassen større tillit til at menn er skikket til kommunestyreverv enn kvinner i kommunene våre.

Vi vet fra før av at nominasjonskomiteene ikke er bevisste nok med å løfte sine kvinnelige kandidater inn på kumulerte plasser. Når vi da får en skjev endring av listene opp på dette, blir resultatene desto lavere representasjon for kvinner.

Som kvinnepolitisk ansvarlig i Viken SV ser jeg det som et demokratisk problem at representasjonen er så skjev. Det er et uttalt ønske i et demokrati at de folkevalgte i størst mulig grad bør speile befolkningen. Da blir det en stor utfordring at det stort sett er hvite menn over 50 som er våre fremste folkevalgte, og skal fremme innbyggernes interesser.

Kvinner som menn hos oss bryr seg om lokalsamfunnet, er interessert i å påvirke, har arbeidskapasitet og kan prioritere. Vi ser for eksempel at kvinner i stor grad er med i FAU i barnehager og skoler. Det er et problem at samfunnet og rollemønstrene fortsatt er rigget slik at menn tar på seg politiske maktverv, mens kvinner tar de snille vervene, og holder fortet på hjemmebane.

I tillegg til at kvinnene i mindre grad blir løftet på listene enn menn, blir de også oftere trakassert, og på den måten forsøkt presset ut av politikken. Frem til neste valg må vi derfor alle jobbe med å la debattklimaet bli mer redelig slik at kvinner i politikken ikke lenger blir utsatt for grov hets og trakassering når de uttaler seg i det offentlige rom. Dette kan være noe av årsaken til at kvinner også har lavere tillit. Vi blir rett og slett ikke tatt like seriøst. Dette fører til at vi taper dyktige stemmer, verdifulle poenger og får ikke representative organer. Her har alle et ansvar, og særlig våre politiske mannfolk.

Partiene må bli sitt ansvar bevisst og kjenne mekanismene i velgermassen, og heretter dermed løfte flere kvinner på kumulerte plasser. Her må kvinnenettverkene i kommunene våre i alle partier komme på banen og bli mye klarere innad i egne rekker. Vi kan ikke ha et samfunn som til de grader ikke er representativt. Da mister valgene legitimitet.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.