Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Espelien bommer om språk

KRITISK: – Skal vi virkelig ikke ansette folk med omsorgsutdanning fordi de ikke snakker perfekt norsk? spør Wenche Steen i Bærum Venstre.

Norsk språk er viktig i omsorgssektoren. Derfor stiller vi språkkrav til alle som skal arbeide med mennesker.

Frp og Torbjørn Espelien startet en debatt om språkkompetanse for dem som jobber i omsorgssektoren i Bærum, gjennom å fremme forslag om høyere språkkrav for ansettelse i Bærum i hovedutvalg for bistand og omsorg.

Les også: Hva er tilstrekkelig norskkunnskap for ansatte i pleie og omsorg?

Les også: Språkkrav for ansatte

Les også: Språkkrav for ansatte

Frp vil tegne et bilde av oss og dem og later som om skjerpede språkkrav vil gjøre alt så mye bedre på sykehjem i Bærum.

Vi er enige om at noen av de mest sårbare innbyggerne våre bor på institusjon og i boliger. Vi er også enige om at språkbarrierer kan skape misforståelser og at godt språk er viktig i kommunikasjonen mellom ansatte og innbyggerne.

Men Espelien bommer i tiltakene. For i iveren etter å skape debatt og markere Frps innvandringskritiske politikk, glemmer han å se på hvilke krav som faktisk stilles til ansatte i Bærum kommune.

Venstre mener at vi må gjøre en stor innsats for å rekruttere nok mennesker til helse- og omsorgsyrkene fremover.

Vi har stort behov for arbeidstagere på et område som dessverre ikke kan vise til høye lønninger. Vi trenger varme hender og folk som ønsker å jobbe med mennesker – hver dag.

Mange av dem som kommer til Norge som flyktninger eller innvandrere, har også et ønske om å jobbe innen omsorg.

Bærum har i dag strenge krav til sykepleiere og vernepleiere i fast ansettelse som skal jobbe med mennesker på linje med mange andre kommuner, og krever at de skal beherske et høyskolenivå, såkalt B2. Helsefagarbeidere har lavere krav, såkalt B1, som handler om å skrive og forstå enklere tekster og beskjeder.

Frp er alene om at kravene til språk skal skjerpes, og mener at «våre sykehjem og boliger er et hjem og ikke en læringsarena for ansatte for å tilegne seg norskkunnskaper».

Hvor mener Espelien det er mest hensiktsmessig at lærlinger i helsefagarbeiderfaget skal tilegne seg kunnskap om det ikke er på fremtidig arbeidsplass?

Skal vi virkelig ikke ansette folk med omsorgsutdanning fordi de ikke snakker perfekt norsk?

Konsekvensen av Espeliens skyts mot innvandrere uten perfekt norsk kan bli at Bærum ikke klarer å rekruttere nok ansatte til pleie- og omsorgssektoren og at nyutdannede helsefagarbeidere velger andre kommuner enn Bærum.

Les flere artikler på Budstikka.no/debatt

Mener Espelien det er bedre med for få ansatte slik at folk ikke får dekket sitt daglige behov på sykehjemmet, enn at vi har ansatte som ikke snakker perfekt norsk?

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.