Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Ernæring for eldre på sykehjem

VIL SATSE: – Lokal mat er et satsingsområde for regjeringen, og det vil Frp kjempe for i Asker, skriver Asker Frps Judith Horntvedt (til venstre) og Ole Jacob Johansen. Her sammen med partikollega og eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen.

Astrid Bragstad skriver svar til vårt innlegg om lokal mat i Asker.

Hun har sin subjektive oppfatning, og det er fint at hun satte pris på maten på Søndre Borgen.

Les innlegget her: Mat på sykehjem i Asker

Les også: Matløft for Askers eldre

Men det blir en anekdotisk referanse og tjener ikke til støtte for utforming av politikk.

Politikere må støtte seg til forskning, og den viser at den generelle oppfatningen blant institusjonsbeboere er at maten kan bli bedre.

Horntvedts svigermor, som også har hatt korttidsopphold på Søndre Borgen, er p.t. institusjonsbeboer og er også kokkefagsutdannet, mener maten var og er grei.

Men hun liker ikke at maten er gjenoppvarmet og mener den mangler en del for å være appetittvekkende.

Det er også en subjektiv oppfatning, men «tilfeldigvis» med motsatt fortegn.

Utviklingssenteret for sykehjem og utviklingstjenester skriver at «underernæring i institusjon er veldokumentert de senere årene i en rekke studier».

Dette er blant annet som en følge av uinteressant mat.

Dette fører til flere liggedøgn på sykehus enn nødvendig og redusert livskvalitet for de berørte.

Bragstad mener Asker har bedre ting å bruke pengene på enn lokalt kjøkken. Men vi tror hun tar feil.

Beregninger viser at man kan spare cirka 800 millioner kroner årlig i ekstra liggedøgn ved å forebygge underernæring.

Ikke bare er lokal mat en god investering rent samfunnsøkonomisk, det øker også de eldres livskvalitet. To fluer i en smekk, på godt norsk.

Den eldre generasjonen lærte som regel nøysomhet og at man skulle spise maten sin, helst uten å klage.

Det er nok grunnen til at mange ikke sier fra direkte til personalet, men blir tydeligvis mer ærlige når utenforstående, som gjennomfører undersøkelser, kommer på besøk.

Vi nedvurderte ikke Solgårdens evne til å lage god mat, men vi påpekte at gjenoppvarmet mat, som er det som serveres på institusjoner, sjelden blir like bra som ferskvare.

Her er mulighet for forbedring ved å få kjøkken på sykehjem.

Les flere artikler på Budstikka.no/debatt

Lokal mat er et satsingsområde for regjeringen, og det vil Frp kjempe for i Asker.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.