Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Er sommerjobber til ungdom kommunens ansvar?

Det var inspirerende å lese om Michael Pratt (t.v.) og Jon Rangnes, som har som sommerjobb å smadre kjøkken, skriver Cathrine Jensen og Kari Sofie Bjørnsen.
Foto: Karl Braanaas

Tidligere i sommer var sommerjobb for ungdom tema både på debattsidene og lederplass i Budstikka. Det er fint at temaet engasjerer! Vi i Høyre er også opptatt av at ungdom skal få arbeidserfaring.

Gjennom saken om aktivitetskortet, som Høyre var en av pådriverne for, har vi satt det å bekjempe utenforskap på dagsorden med positive virkemidler. Her ble også de kommunale sommerjobbene evaluert. 

For få år siden ble sommerjobbene fra Asker kommune tildelt gjennom et «første mann til mølla»-prinsipp. Det var ingen søknad og ingen intervjuer og derfor helt tilfeldig hvem som fikk jobb. I dag må de som ønsker sommerjobb søke på jobb, og tildelingen blir mer rettferdig. Jobber i kommunen og på Hudøy feriekoloni fordeles gjennom denne ordningen. I 2017 ble kommunens bevilgning økt til kr 750 000, fra tidligere 500 000. Flere partier ønsket i 2018 å øke beløpet, noe Høyre sa nei til. Ikke fordi vi ikke syns det er verdifullt at ungdom får jobberfaring. Det er etter det vi kan skjønne noe alle er enige i. Spørsmålet er hvilken rolle kommunen skal ha.

Vi har bedt om en evaluering av ordningen, og imøteser denne, ikke minst hvordan samarbeidet mellom kommune, Nav og bedriftene kan styrkes. Kanskje kan vi få flere sommerjobber tilgjengelig for ungdom uten å bruke mer av fellesskapets kasse? Kan vi være kreative og få et bedre tilbud uten at kommunen skal bevilge mer penger? Det mener vi i Høyre er betimelige spørsmål.

Mange bedrifter syns det å tilby sommerjobber til ungdom er et samfunnsansvar som passer for deres bedrift. Det var inspirerende å lese om ungdom som smadret kjøkken i Bankveien 10 (Budstikka 8.7.). 

Prosjektleder Leif Nilsen i Bankveien 10 AS sier at de tilbyr ungdom sommerjobb fordi de trenger folk, og synes også «det er fint å kunne ta samfunnsansvar på denne måten». Nemlig! Og Nilsen er heldigvis ikke alene om dette. Det er mange bedrifter som tar inn sommerjobbende ungdom uten at det offentlige er innblandet.

Vi er selvfølgelig for at ungdom skal få arbeidserfaring. Men vi vil gjerne at en ordning skal få tid til å virke før den eventuelt blir utvidet med mer penger. Det kan godt være at ordningen bør utvides, men da basert på et beslutningsgrunnlag som vi får fremlagt – slik at vi kan være trygge på at fellesskapets midler blir brukt til beste for fellesskapet, og at tiltaket treffer slik det bør.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.