Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Er menn mer interessante enn kvinner?

Viken SV kan ikke godta at halvparten av befolkningen får innskrenket sin ytringsfrihet grunnet sjikane og trusler, skriver Stine Høivik.

Privat

Det var med stor interesse jeg gikk til politisk pubmøte på Onkel Blå onsdag, med alle toppkandidatene til Bærums kommende kommunevalg. Debatten viste at av ti toppkandidater var det én kvinne.

Vi skulle tro at Bærum kommune består av 90 prosent menn. Slik er det heldigvis ikke. Viken SV ser det som et demokratisk problem at representasjonen er så skjev. Det er et uttalt ønske i et demokrati at de folkevalgte i størst mulig grad bør speile befolkningen. Da blir det en stor utfordring at det stort sett er hvite menn over 50 som er våre fremste folkevalgte, og skal fremme innbyggernes interesser.

Det ble fremhevet av ordstyreren etter debatten at «Kvinner har andre prioriteringer, ikke liker å stikke seg frem, er ikke selvhevdende, er mer realistiske på egne vegne og vil ikke si noe når de er usikre, mens menn er brautende og ikke er redd for å ytre seg selv om de ikke vet så mye om temaet». Det er vår erfaring at dette for så vidt stemmer, likevel finner vi forklaringen noe mangelfull.

Vi observerer at kvinner i den offentlige debatten langt oftere blir utsatt for grov hets og sjikane

Kvinner som menn bryr seg om lokalsamfunnet, er interessert i å påvirke, har arbeidskapasitet og kan prioritere. Vi ser for eksempel at kvinner i stor grad er med i FAU i barnehager og skoler. Det er et problem at samfunnet og rollemønstrene fortsatt er rigget slik at menn tar på seg politiske maktverv, mens kvinner tar de snille vervene, og holder fortet på hjemmebane.

En av årsakene vi observerer er at kvinner i den offentlige debatten langt oftere blir utsatt for grov hets og sjikane. Ifølge Amnesty International Norge mottar to av tre kvinner i politikken grov hets etter at de har uttalt seg. Menn blir angrepet for meningene sine, mens kvinner blir angrepet for hvem de er, politisk ståsted og blir truet med grov seksuell vold. Vi taper derfor dyktige stemmer, verdifulle poenger og får ikke representative organer. Viken SV kan ikke godta at halvparten av befolkningen får innskrenket sin ytringsfrihet grunnet sjikane og trusler.

Vi må også se på hvordan kommunestyret praktisk organiserer arbeidet. Vi må klare å organisere møter o.l. på en slik måte at både kvinner og menn får like muligheter til å delta. Kvinner må få slippe til, og menn må ta større del av ansvaret hjemme slik at representasjonen blir jevnere fordelt. Her har Bærums menn et stort ansvar for å komme seg ut av vante rollemønstre.

Bærum SV har jobbet bevisst med representasjonen på nominasjonslisten og har denne gangen flere kvinner på topp. Det viser at det er mulig å finne dyktige kvinnelig representanter som er villige til å gjøre en jobb for lokalsamfunnet. Nå må de andre partiene på banen også løfte frem sine dyktige kvinner.

Jeg ønsker at alle som stemmer gir et ekstra kryss på kvinnene på listene, slik at representasjonen blir jevnere siden de respektive nominasjonskomiteene ikke har prioritert dette i år heller. Slik kan kvinner få den stemmen de har rett til, og Bærum få et mer representativt kommunestyre.

Godt kvinnevalg.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.