Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Er klimakampen vunnet?

ELBIL: – Vi får sikkert se en fortsatt effekt av flere elbiler også i årene som kommer, men det er ikke nok, hverken lokalt eller globalt. Selv med en kraftig forbedret klimastrategi gjør Bærum for lite og for sent, skriver innsenderen.

Bjørn Mathisen har i Budstikka 2. mai regnet seg frem til at klima- og miljøkampen, i hvert fall i Bærum, er vunnet.

Det hadde vært flott å kunne juble for. Det er dessverre feil.

Les også: Klimastrategi for Bærum

For det første er regnestykket til Mathisen galt. Nedgangen fra 249.000 tonn CO2 i 2011 til 222.000 tonn i 2016 betyr 10,8 prosent reduksjon, ikke 16,7 prosent.

Reduksjon av klimagassutslippene lokalt er en gledelig effekt av utfasing av oljefyring og introduksjon av elektriske kjøretøyer.

Vi får sikkert se en fortsatt effekt av flere elbiler også i årene som kommer, men det er ikke nok, hverken lokalt eller globalt.

Norge og Bærum nøler med å ta sin del av ansvaret for de forpliktende målene i Parisavtalen som er nødvendig for å begrense skadevirkningene av global oppvarming.

Selv med en kraftig forbedret klimastrategi gjør Bærum for lite og for sent.

Mange av målene er ikke ambisiøse i et hele tatt, bare en fremskriving av en utvikling som skjer uten aktiv lokal handling.

Norges 5. største kommune, med ressurssterke innbyggere, stor biltetthet og en økonomi de aller fleste lokalsamfunn i verden bare kan drømme om, bør ta mer ansvar enn som så.

Det vedtatte ambisjonsnivået i klimastrategien er ikke det høyeste som er realistisk å gjennomføre, men det høyeste det var mulig å få politisk flertall for i Bærum i 2018.

«Hylekoret» som ønsker at Bærum skal ha høyere ambisjoner i klimaarbeidet, omfatter foruten Miljøpartiet De Grønne også Venstre, Ap, SV og Rødt, og utgjør nær 50 prosent i kommunestyresalen.

Ved neste korsvei kan det være flertall for en helhjertet klimasatsing i Bærum.

Selv om noen føler klima- og miljøkampen som en belastning de helst vil fortrenge, opplever vi de aller fleste bæringer i alle aldre som ansvarsfulle og opptatt av hvordan de kan bidra til en bedre verden for seg selv og sine etterkommere.

Engasjementet omkring forsøpling og plastforurensing gleder.

Fokus på de indirekte utslippene kan bidra til å gjøre flere kloke hverdagsvalg. Hvis vi handler de varer og tjenester som samlet sett behandler kloden vår med størst varsomhet, får det en stor samlet effekt.

Hvis vi av og til velger bort et unødvendig innkjøp eller en flytur, bidrar det også. Hvis kommunen med sine store innkjøp tenker på samme måten, blir effekten tilsvarende større.

Les flere artikler på Budstikka.no/debatt

Klima- og miljøkampen er ikke vunnet, hverken lokalt eller globalt, og trenger fortsatt all den deltagelse og støtte den kan få.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.