Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Er ikke Asker en kulturkommune?

Forslaget om å utsette oppgraderingen av Kulturlåven på Østre Asker gård skaper reaksjoner.

Vi bryr oss om kulturlivet i Asker. Vi bryr oss om kulturskolen også.

Både Iva og jeg. Jeg har vært ansatt som avdelingsleder for scenekunst og visuell kunst og Iva er skuespiller og leder i Teater NIE, en profesjonell, internasjonal teatergruppe med base i Asker.

Lokalene på kulturskolen er under enhver kritikk for både lærere og elever som skal arbeide med kulturfag og talentutvikling. Gleden har vært stor over utbyggingsplanene og nå skal de altså ikke bygge ut likevel.

Like fullt beskriver Asker seg som en kulturkommune. Det hevdes at kunstnere og kulturnæringen er en stor ressurs for kommunen, og at kommunen skal legge forholdene godt til rette for gode kulturarenaer og kulturtilbud i kommunen.

Kulturskolen har – som en av få kulturskoler i landet – en stor kostymeavdeling – takket være en arv fra Teateraktivitetene for barn og unge ved Annelene Sett Gjessing i 2010 (+ 120 elever og 3 lærere). Kostymeavdelingen befinner seg i dag på Jansløkka skole, langt unna den daglige teaterundervisningen. Med utbygging av låven var det planlagt nytt kostymeverksted og to teatersaler som holdt profesjonell standard, med mulighet for samarbeid og møteplasser for teaterlærerne.

I fjor da handlingsplanene ble vedtatt, ble det brukt store ord om kulturskolen som et ressurssenter. Vi var godt i gang med dette arbeidet før jeg sluttet ved kulturskolen. Kommunen gikk inn på en avtale om å benytte seg av NIEs kunstfaglige kompetanse for å «styrke scenekunstens synlighet og faglighet i kommunen».

Vi satte i gang med utviklingen av forestillingen «We come from far away» som ble vist med stor suksess på alle barne- og ungdomsskolene i Asker gjennom DKS (Den kulturelle skolesekken), reiste i Norge og verden rundt og vant Heddaprisen i 2017 for beste teaterproduksjon for ungdom. NIE fikk låne snekkersalen på kulturskolen på dagtid, når denne ikke var i bruk. De fikk lagerplass på låven (loftet), som disponeres av kommunen.

Samspillet Asker kulturskole – NIE er godt og det ligger an til gode synergieffekter mellom kulturskolen og den profesjonelle teatervirksomheten. Kommunen og NIE signerte en samarbeidsavtale i 2017. Dette samarbeidet bør pleies og stelles, vannes og gjødsles.

I anledning NIEs 20 års jubileum i 2021, skal det arrangeres en internasjonal festival i Asker – der det også skal markeres at NIE har blitt mer lokalt forankret de siste årene.

Egnede lokaler trengs i alle de kunstneriske disipliner som kulturskolen underviser i. Dessuten trengs det ett sentralt hovedsete nå mer en noen gang, der elevene føler tilhørighet. Vi håper kommunestyret, på sitt møte 10. desember., vil prioritere Kulturlåven i neste års budsjett, for å kunne plassere Asker på kartet som en fullverdig kulturkommune.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.