Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Er det virkelig normal skolehverdag i Bærum?

– Det er ikke noen vits å ha grønt nivå når alle elevene må bruke halvparten av skoleuken i testkø, skriver innsenderen. Her fra teststasjonen på Fornebu.

– Det er ikke noen vits å ha grønt nivå når alle elevene må bruke halvparten av skoleuken i testkø, skriver innsenderen. Her fra teststasjonen på Fornebu.

Foto: TRINE JØDAL

Foreldre og barn lurer nå på hva i all verden som skjer i skolene i Bærum og andre kommuner med stor smittespredning. 

Inntil i vår har barn og unge levd under strenge tiltak, med skoler på gult og rødt nivå. Stengte fritidsaktiviteter og minimalt samvær med jevnaldrende. 

Bærum kommune gikk etter min mening utenfor smittevernloven, ved at de stengte ned for mye, for «sikkerhets skyld». Kommuneoverlegen uttrykte til stadighet at vi ikke visste hvordan viruset ville slå ut neste uke og neste måned, så da var det tryggest å holde stengt litt til. Og sånn gikk nå skoleåret.

Nå da det gjenstår 500.000 voksne og 1 million barn så besluttet regjeringen å åpne skolene på grønt nivå, for at barna skulle ha en normal hverdag. 

Dette er greit mange steder i distriktene, men er det noen i Bærum som synes at barn og unge har en normal hverdag?

Helsemyndigheter virket overrasket over at viruset sprer seg så fort mellom barn, men enhver med litt interesse og tilgang til utenlandske nyheter visste jo dette allerede i juli. Bare se til USA, England, Israel og andre land.

Selv med smittesporing er det ikke mulig å stanse den raske spredningen. Det må dessverre innføres rødt nivå i skolene igjen, frem til 12-åringene er vaksinert om noen uker (dette er ikke bestemt enda, men det blir det). 

Det er ikke noen vits å ha grønt nivå når alle elevene må bruke halvparten av skoleuken i testkø. Og for de mange som får påvist viruset, er det hjem i isolasjon, uten forsvarlig undervisningsopplegg. Søsken havner også i smittekarantene i to uker, og kanskje blir de også smittet etter hvert.

Det er påfallende hvor tro helsemyndigheter i Bærum og nasjonalt har vært mot regjeringen de siste ukene. Ligger det press på ikke å skape politiske bølger så kort foran valget? 

Så langt i pandemien har regjeringen pekt på faglige råd når de har avgjort tiltak, men nå er plutselig alle helsetoppene tause. Den siste dråpen var da Nakstad uttrykte bekymring for at unge kan smitte de uvaksinerte voksne. 

Er det virkelig slik at våre barn og unge ikke har rett på beskyttelse, men må ofre seg enda mer for andre som ikke vil ta vaksine?

Jeg leser også i Budstikka om stor oppslutning blant 16-17-åringene om vaksinen. De forstår jo godt at vaksine er det eneste som beskytter dem. Testing og smittesporing bremser viruset litt, men til hvilken pris?

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.