Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Er det mobbing når barn ikke får spille?

Suksess i barne- og ungdomsidretten bør ikke måles i antall pokaler i skapet til hverken trenere eller utøvere, mener innsenderen. Her er Lommedalens Helena Skogen Thursfield i godt driv med ballen.

Foto: KNUT BJERKE

Mange barn drar på fotballcup uten å få spille et eneste minutt. Er det mobbing? Sommer betyr cup for tusenvis av fotballglade ungdommer. Men ikke alle får spille. Det er ikke bare dårlig menneskebehandling, det er også helt meningsløst fra et faglig ståsted.

Hver sommer leser vi leserinnlegg fra frustrerte fotballforeldre. Temaet er barn som blir ekskludert fra kamper – også på cuper med et uttalt sosialt fokus. Familiene har brukt helger og tatt ut ferie, bare for å ta imot et gråtende barn i enden. Barnet fikk ikke spille.

Hvem liker egentlig å tape? Så, når cupen er i sving er det lurt for motivasjonen å score noen mål. Få jubelbrøl og få ekstatiske foreldre på sidelinjen. Vinne! Men vent. Hva med Espen som satt på benken hele kampen. Vant han også?

Når barn ikke får delta i barnebursdager kaller vi det mobbing. Det bør ikke være greit å ekskludere barn i idretten heller.

I 2017 gjorde VG en undersøkelse av aldersbestemte landslagsspillere på guttesiden: 9 av 10 som spilte på guttelandslagene har ikke spilt for A-landslaget. Halvparten av aldersbestemte landslagsspillere har aldri spilt på øverste nivå i Norge, Eliteserien. Det viser seg svært vanskelig å plukke ut de som bli gode som seniorer. Likevel velger trenere i barne- og ungdomsfotballen å legge til rette for dem som er best utviklet her og nå.

Så hva bør trenerne heller gjøre?

Ta hensyn til relativ alder. De som er født tidlig på året kan være 18 prosent mer utviklet enn de som er født sent, og vil dra fordel av dette fysisk. NFF har tatt grep her og arrangert to samlinger for G14-talenter – én for dem som er født tidlig på året, og én for dem som er født sent.

Ta hensyn til utviklingsalder. Noen kan komme i puberteten opptil tre år før andre. Disse vil ha klare fysiske fordeler og får som oftest best oppfølging.

Verdsett de sensitive periodene. Ungdom som er sent utviklet er lengre i den sensitive perioden der motorikk og teknikk utvikles. Midtbanespiller på Real Madrid, Luka Modric, var lav langt inn i tenårene og kunne fort blitt offer for topping av lag som følge av fysikk.

Rullér på rollene. Det er typisk at lave/sent utviklede spillere blir plassert som back eller kant. Dette gjør at spilleren ikke får utviklet blikket og ferdighetene som kreves senere. Jordi Alba i Barcelona var lav av vekst, men fikk spille hengende spiss i ungdommen. I dag er han en av verdens beste venstrebacker.

Ta hensyn til treningsalder. Det vil si: Hvis spiller A og B er like gode og like av vekst, men spiller A har trent i 8 år og spiller B har trent i 4 år, så har spiller A tatt ut mer av potensialet sitt. Spiller B bør altså ha mer å gå på.

Suksess i barne- og ungdomsidretten bør ikke måles i antall pokaler i skapet til hverken trenere eller utøvere. Suksess bør heller måles i antall spillere treneren har sendt til toppfotballen, og hvor mange som har et godt forhold til fysisk aktivitet videre i livet.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.