Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Er de sårbare glemt?

For å beskytte sykehjemspasienter, demente, psykisk handikappede og autister er de blitt innelåst, uten å kunne få besøk. Dersom de ikke forstår situasjonen, blir forvirret og rastløse, blir de dopet ned med sovemedisiner eller psykiatriske legemidler som gir alvorlige bivirkninger? Hvor er det blitt av våre sårbares rettigheter?

Danske myndigheter har bevilget betydelig beløp slik at disse gruppene kan trilles ute i frisk luft av pårørende. I Norge er de innelåste ikke nevnt en gang, ikke av politikere, heller ikke i medier. Hvorfor?

Finnes det en ansvarlig instans som utfører jevnlig tilsyn? Finnes det fagpersoner som passer på at sykehjemspasienter ikke ligger alene hele døgnet uten at noen bryr seg om dem? Vi hører om ansatte som er redde for å stelle pasienter p.g.a. mangel på beskyttelsesklær. Isolering fører til mistrivsel, depresjoner og redusert immunitet.

Mange sykehjemsansatte gjør sikkert en god jobb, men en norsk studie viser at 80 prosent har observert kollegaer som ignorerer eller misbruker pasienter. Hvordan er situasjonen nå? Vi hører at fastansatte som er i karantene erstattes av ufaglærte. Selv om de gjør så godt som de kan, er det sikkert at de alle får nødvendig opplæring – som de har rett til?

Er det blitt bevilget nok ressurser til sykehjemmene, slik at de kan bemanne tilstrekkelig og hjelpe alle de ansatte til å gjøre jobben deres, med stolthet?

Pårørende som jevnlig besøkte gamle foreldre var til stor hjelp, bl.a. når de ansatte ikke hadde rukket morgenstellet før ut på formiddagen. Nå er det mange fortvilte pårørende.

Hvor lenge blir våre sårbare innelåst? Er det virkelig slik at de som er døende ikke kan ha sine nærmeste rundt seg den siste tiden?

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.