Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Endelig klart for en heltidskultur i Asker?

– Vi ser frem til fortsettelsen, og at målene i heltidserklæringen nås, skriver Ivar Granum og Marianne Riis Rasmussen i Asker Ap.

– Vi ser frem til fortsettelsen, og at målene i heltidserklæringen nås, skriver Ivar Granum og Marianne Riis Rasmussen i Asker Ap. 

FOTO: PRIVAT

Mange filosoferer ikke over begrepet heltid/deltid.

Der hvor mange jobber på «kontor», med fleksibilitet i arbeidstiden, ofte der hvor det jobber flest menn, er hovedregelen at man jobber 100 prosent eller kanskje mer.

Men, i offentlig tjenesteyting, kommuner og sykehus, skoler og barnehager, kultursektoren, er andelen deltid stor.

Hvorfor er det ikke lett å gi et kort og enkelt svar på.

Er dette mer slitsomme jobber enn ellers, grunnet at man jobber direkte med mennesker, og kanskje har mindre grad av fleksibilitet? Kvinnearbeidsplasser?

Heltid handler mye om kvinnearbeid. Det kommer vi ikke bort fra. Slikt sett er heltidsarbeidet også et likestillingsarbeid.

Yrkesgruppene er kvinnedominert, kvinner har stadig mye av organiseringen på hjemmefronten og ønsket deltid bunner derfor ofte i et ønske om å bruke mindre tid på jobben.

På grunnlag av et forslag fra Arbeiderpartiet har Asker kommune nedsatt et heltidsutvalg som nå har utarbeidet en handlingsplan med konkrete mål for hvordan kommunen skal innarbeide en heltidskultur.

Hva er så heltid? Er det reell heltid dersom man jobber flere steder i samme kommune? En og samme arbeidsgiver, men flere arbeidssteder. Asker kommune har ganske god heltidsprosent, men hvor mange av heltidsstillingene er delt på flere steder?

I Sverige så de en uheldig effekt av dette under pandemien. Ansatte som jobbet på flere institusjoner, tok smitte med seg fra sted til sted.

I en Fafo-rapport fra 2019 har en av respondentene svart «Heltidskultur er at flest mulig jobber heltid, og at arbeidsmengden ikke er større enn at man kan makte å stå i en heltidsstilling over år».

For det er dette mye dreier seg om. Mange som jobber såkalt frivillig deltid, peker nettopp på at de anser det som for slitsomt å jobbe heltid i det yrket de har.

Det er her en økning i grunnbemanningen kommer inn. Flere ansatte vil nødvendigvis føre til at den enkeltes hverdag blir lettere. Og at sykefraværet går ned, slik vi har sett i tidligere prosjekt i Nordre Asker.

Samtidig nevnes i handlingsplanen paradokset at en økning i grunnbemanningen vil kunne gi Kostra-tall som viser at Asker har bedre bemanning enn den gjennomsnittlige kommune, og dermed et innsparingspotensial.

Asker har med denne heltidsplanen en gullkantet mulighet til faktisk å gjøre heltid til en rettighet og en mulighet.

Sannheten er vel at når du har flere i heltidsstillinger, vil man kunne oppnå mer effektiv drift fordi det innebærer et lavere antall ansatte å administrere for lederen. Og en økt grunnbemanning med flere i 100 prosent vil gi mindre behov for vikarer.

Asker har med denne heltidsplanen en gullkantet mulighet til faktisk å gjøre heltid til en rettighet og en mulighet. Til å endre kulturen.

Slik sett har vi kommet et kvantesteg videre. Det er nå arbeidet virkelig starter, ute i virksomhetene, i hodene til ledere og ansatte. Vi ser frem til fortsettelsen, og at målene i heltidserklæringen nås.

Avslutningsvis vil vi anta at det kan vanke midler fra regjeringshold til pilotarbeid. For dette er noe en Ap-ledet regjering er opptatt av.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.