Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Endelig delvis skiltet ved Løvenskioldbanen

Artikkelforfatteren mener det må settes opp flere slike advarselsskilt i forbindelse med blyforurensing ved Løvenskioldbanen.

FOTO: ODA LUND FINSÅS

I kommunestyremøtet onsdag 27. november forklarte fylkesmann Valgerd Svarstad Haugland i diplomatiske, men klare ordelag, misnøyen med forurensers sendrektighet i å svare på og møte de krav og pålegg Fylkesmannen har gitt dem. Denne gamle saken fikk plutselig enorm publisitet da NRK nettopp har tatt den opp.

Folkeaksjonen mot skytestøy fra Løvenskioldbanen (Folkeaksjonen) har arbeidet utrettelig opp mot kommune, Fylkesmannen og forurenseren NSF siden Folkeaksjonen publiserte blyrapporten og støyrapporten i 2014 og 2015 som nå alle refererer til. Øredøvende stillhet har preget svarene, med et par hederlige unntak. Stor takk til NRK for at de kontaktet Folkeaksjonen og fikk saken opp. Stor takk til Folkeaksjonen for den store mengde informasjon de har utarbeidet og deler med NRK.

Nå endelig tar forurenseren et akutt grep, skilting med advarsel mot å drikke vannet. Folkeaksjonen har forsøkt skilting selv, skiltene ble revet ned. Siden mai 2019 har derfor Folkeaksjonen arbeidet direkte mot forurenseren for at forurenseren selv skulle fylle sitt soleklare ansvar, det å beskytte publikum mot sitt eget giftige bly. Derfor var det veldig fint å se at NSF nå, etter mer enn fem måneders press fra Folkeaksjonen, fikk opp farten og nettopp fikk satt opp tre skilt på utsatte steder

Tre skilt er en god, men likevel beskjeden start, det trengs umiddelbart i hvert fall 4–5 skilt til, kanskje flere. Skiltingen nå er ikke godt synlig hvis du kommer fra «feil side» på stiene. De som kommer blåmerket fra Fossum til Østernvannsvingen ser ingen skilt før de er forbi bekken og oppe på grusveien fra p-plassen mot Østernvann. Tre bekker er ikke merket, den som går ned fra pistolbanene langs stien og de to som kommer ut under kjøreveien til pistolbanen.

Det er mye forurensning i terreng og bekker nedenfor Løvenskioldbanen.

Det er mye forurensning i terreng og bekker nedenfor Løvenskioldbanen. Og barn kjenner ingen grenser, skråninger ned mot bekker må jo utforskes. Hunder løper fritt, alle hunder vil tilbake og riste seg og så å bli kost med av barna. Barn som gjerne drikker av bekker får med seg sedimenter som alltid har langt høyere blykonsentrasjon enn vannet. Videre har ikke forurenseren undersøkt hvor langt utover i terrenget eller nedover langs bekkene forurensningen strekker. Det er jo selvfølgelig et absolutt krav for å kunne skilte meningsfylt og forsvarlig.

Nå må man for all del ikke tro at det er livsfarlig å bevege seg i terrenget nedenfor Løvenskioldbanen. Men siden bly er sterkt uønsket å få inn i kroppen, selv i små mengder (man kjenner ingen sikker nedre grense), er det bare fornuftig med noen generelle forholdsregler:

  • Følg blåmerkede stier, hold barn og hunder unna bekker og terrenget rundt
  • Drikk aldri bekkevannet selv om du ikke ser advarselsskilt, ikke bruk det som vaske- eller skyllevann. Har du blitt sølete ved å holde deg på blåmerket, er den søla renere enn vannet.

I tråd med oppfordringene som ble gitt under kommunestyremøtet, vil jeg dele og diskutere den informasjonen jeg har med forurenser og kommuneoverlegen ved første anledning.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.