Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

En villet utarming av skolebibliotekene

– Arbeiderpartiet var uenig i behovet for kutt og ville tvert imot styrke skolebibliotekene, skriver Halvdan Skard, som er vararepresentant til Bærum kommunestyre for Ap.

– Arbeiderpartiet var uenig i behovet for kutt og ville tvert imot styrke skolebibliotekene, skriver Halvdan Skard, som er vararepresentant til Bærum kommunestyre for Ap.

Foto: KARL BRAANAAS

Forleden beskrev Kristian Lundhaug i Budstikka (19. januar) hvordan skolebibliotekene våre nedbemannes. 

Denne nedbemanningen er både varslet og villet av de borgerlige partiene. Det er en trist forandring av disse partienes holdning til skolebibliotekene.

Før var det bred politisk enighet om at Bærum kommune skulle ha de beste skolebibliotekene i Norge. Vi ville tiltrekke fagutdannede bibliotekarer fremfor lærere som var «samlingsstyrere».

Dette var altså i motsetning til at de fleste kommunene benyttet pedagogisk ansatte til utvikling og drift av skolebibliotektjenestene.

Men fra 2019 har det borgerlige flertallet i Bærum kommunestyre systematisk vedtatt å nedbygge stillinger i skolebibliotekene. Høsten 2018 ble et vedtatt å redusere skolebibliotekartjenesten med 10 prosent i 2019, og deretter økende til 20 prosent i 2021.

Begrunnelsen for kuttene var blant annet at elevene har en mer digital skolehverdag, og håp om et samarbeid med folkebiblioteket. 

Arbeiderpartiet har i alle år ivret for bedre kobling til folkebiblioteket. Vi er også positive til digitale hjelpemidler. Men vi mener at dette frigjør tid til veiledning, lesetips og de miljømessige kvalitetene som Kristian Lundhaug så konkret beskriver.

Hva da for 2022? Kommunestyret ga svaret ved budsjettbehandlingen i fjor høst. Det borgerlige flertallet mente at det var nødvendig å kutte i skolebudsjettene. Omtrent alt ble tatt ved at bevilgningen til skolebibliotekene fikk et kutt på ytterligere 6,9 millioner kroner på ett år. Mer enn en halvering av budsjettet.

Lundhaug påpeker med rette at det tydeligvis var det letteste å ofre skolebibliotekene når penger måtte spares i skolene. Arbeiderpartiet var uenig i behovet for kutt og ville tvert imot styrke skolebibliotekene.

Det var klart at kuttene ville bety redusert stillingsbrøk for ansatte, akkurat som Kristian Lundhaug rapporterer. Det var dessuten opplagt at dette vil gi redusert tjenestetilbud for brukerne.

Ifølge Lundhaug sier nå mange av skolebibliotekarene i Bærum takk for seg og søker heller jobb i Oslo. Rollen som bibliotekar vil flere steder fylles av én eller flere lærere på deling. 

For all del, disse lærerne gjør sikkert en god jobb innen sin tids- og kompetanseramme. Men det er likevel langt fra den felles ambisjonen vi i sin tid hadde for skolebibliotekene og elevene i Bærum: at våre skolebibliotek skulle være landets beste.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.