Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

En svart dag for lokaldemokratiet i Bærum

Uten full kontroll på utbyggingstakten i kommunen, mister Bærums politikere også styringen over kommuneøkonomien, mener Pensjonistpartiets gruppeleder Kjell-Ole Heggland.

Foto: EVA GROVEN

26. juni 2019 signerte Bærum kommune en «Byvekstavtale». Denne avtalen kommer til behandling for politisk godkjenning i Bærum kommunestyre etter valget 9. september.

Avtalen ble i Budstikka 28. juni fremstilt som en «Jubeldag for Fornebu­banen».

Torsdag 15. august følger Suzanne Five og Dag Nyeggen fra Bærum Høyre opp med et innlegg som fortsetter lovprisingen. I innlegget presenteres avtalen som et viktig virkemiddel i arbeidet med å begrense klimautslippene – slik at Oslo-regionen skal nå det vedtatte nullvekstmålet.

Pensjonistpartiet i Bærum er forbauset over hvordan Bærum Høyre i omtalen av byvekstavtalen unngår å diskutere avtalens problematiske sider.

Kontraktsforpliktelsene vil effektivt parkere alle menings­fylte diskusjoner i Bærum om arealpolitikk. Våre politikere vil ha små muligheter til å påvirke det som bestemmes på sentralt hold – uansett hva Bærums innbyggere måtte mene. For å sikre oppnåelse av nullvekstmålet, legger byvekst­avtalen opp til at bestemmelsesretten innen areal- og transportpolitikk skal begren­ses for kommunene: Bærum, Skedsmo og Oppegård. Vingestekkingen skal forhindre problematiske utspill fra lokalpolitikere som ikke vil gå i takt. I klartekst betyr avtalen at Bærums politikere fraskriver seg kontrollen over kommunens areal- og transportpolitikk i minst 10 år frem i tid.

Pensjonistpartiet mener det er uansvarlig å tvinge Bærums politikere til å abdisere fra arealpolitikken. Uten full kontroll på utbyggingstakten i kommunen, mister Bærums politikere også styringen over kommuneøkonomien. Når dette skjer, glipper styringen på en lang rekke andre politikkområder som helse, omsorg, barn, unge, eldre.

Kommunestyret vil bli redusert til et forretningsministerium hvor handlingsrommet bestemmes av Oslo kommune.

Pensjonistpartiet i Bærum vil stoppe godkjenningen av byvekstavtalen!

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.