Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

En svært uheldig stopp i skoleprosjekter

Kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) vil fryse alle søknader om privatskoler til et nytt lovverk er på plass.

Kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) vil fryse alle søknader om privatskoler til et nytt lovverk er på plass.

Foto: Knut Bjerke

20. oktober i fjor var det festivitas i snøvær og slaps i Langenga i Asker. Daværende kulturminister Abid Q. Raja satte seg bak spakene på gravemaskinen og tok det første, symbolske spadetaket for det som blant annet skal bli velodrom, skole og barnehage.

Velodromen er forsinket på grunn av sikring mot Bleikerkollen, men det arbeides for at næringsbygget holder tidsplanen. Det må stå klart til skolestart neste år, for da skal NRG-U etter planen flytte inn – og Asker få sin første ungdomsskole i privat regi med fokus på realfag.

De planene er denne uken kastet ut i stor usikkerhet. Kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) sier hun fryser alle søknader om å få starte nye privatskoler inntil et nytt lovverk er på plass. Det gjelder også de skolene som søkte innen fristen 1. februar i år. 

En stopp for NRG-U i Langenga vil være å sparke beina under mangeårige lokaldemokratiske prosesser

I denne bunken finner vi søknader om å utvide det eksisterende NRG-tilbudet med nye ungdomsskoler i Asker og på Fornebu. I sitt omfang er Asker-planene størst denne gang, fordi de tett henger sammen med kommunale vedtak knyttet til velodromen og idretten.

Budstikka har i en årrekke stilt oss bak initiativtager Roger Elstads satsing på privatskoler innen toppidrett og realfag. Vi har samtidig respekt for at det er ulike syn på organiseringen av norsk skole, og at dette vil kunne skifte med hvem som styrer landet. Det er et godt demokratisk prinsipp.

Det som derimot er vanskelig å forsvare, hvis ikke kunnskapsministeren endrer mening, er den uforutsigbarheten som nå skapes. Både overfor det offentlige og næringslivet. Her snakker vi om skoletilbud som har vært under planlegging lenge, avtaler som er inngått og som har ringvirkninger langt utover en ideologisk debatt om privat kontra offentlig skole.

En stopp for NRG-U i Langenga vil være å sparke beina under mangeårige lokaldemokratiske prosesser, og sende problemet tilbake til kommunene. Forsvinner disse plassene, må elevene selvsagt få skoleplass i den ordinære skolen.

Derfor forventer vi at Arbeiderpartiet og Senterpartiet engasjerer seg lokalt. Senterpartiet har entusiastisk støttet planene. Arbeiderpartiet var riktignok imot å garantere for 170 millioner kroner, men det handlet om kommunens økonomiske risiko for selve velodromprosjektet.

Å være mot velodromen er en ting, men vi håper at også Asker Ap ser hvor uheldig det vil være, dersom oppimot 100 planlagte skoleplasser forsvinner ni måneder før skolestart.

Det kunnskapsministeren bør gjøre i denne saken, er å behandle de åtte skoleprosjektene det er søkt om i år på normal måte, og heller vente med de prosjektene det ennå ikke er søkt om. 

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.