Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

En skolevei for rak rygg

– Hvert år mister 1.200 elever i Viken retten til videregående fordi de ikke greier å fullføre innen tiden, skriver Hulda Tronstad (V).

– Hvert år mister 1.200 elever i Viken retten til videregående fordi de ikke greier å fullføre innen tiden, skriver Hulda Tronstad (V).

FOTO: PRIVAT

Når ryggen synker sammen når du snakker om skolen, er det ikke lett å inspirere til innsats med skolearbeidet. Jeg vil ha ungdom med rak rygg.

Du har snakket med skolen og blitt enig om oppfølging. Du har hatt runder med helsesøster og PPT. Du tror på bedring, men du kjenner barnet ditt og vet hva som funker og ikke funker. Og mange ganger funker det slett ikke. Skuffelsen er stor når ting glipper og det blir IF: Ikke fullført.

Når veien til fullført skolegang er belagt med skulking og brutte løfter, der oppgaver blir forsømt og innleveringer «glemt». Der sykdom, familieforhold, mobbing eller akutte hendelser kan gjøre at skolegangen skjærer seg. 

Kanskje var valget om studiespesialisering helt feil? Vi skylder alle – uansett årsak – å gjøre en innsats for dem som skolen ikke funker for.

Hvert år mister 1.200 elever i Viken retten til videregående fordi de ikke greier å fullføre innen tiden. Nå vil regjeringen innføre en historisk rett til å fullføre videregående skole. Det vil gjøre livet enklere for mange elever at alle får en reell mulighet til å fullføre og bestå. For har du ikke vitnemål, er veien inn i arbeidslivet vanskelig. 

Når hver femte i videregående har problemer med å gjennomføre skolegangen, så er det et varsku til hele systemet. Noen trenger rett og slett litt mer tid enn andre. 

Denne retten må også gjelde for voksne som i dag har brukt opp retten sin til å fullføre videregående. De som ikke har bestått alle fag, kan dermed komme tilbake på skolebenken og få et godkjent vitnemål eller fag- og svennebrev.

Venstre har jobbet lenge for å få til en skole som tar mer utgangspunkt i hver enkelt elev. Vi er opptatt av at lærere skal ha tid til å være lærere, og vi er opptatt av at elevene skal oppleve mestring. 

En lovfestet rett er et skritt på veien. Og for noen er det kanskje bare litt mer tid som trengs. Et justert opplegg eller en sjanse til. Og du skal slippe å ta en dyr privatisteksamen fordi det glapp på noen år i tenårene. 

Regjeringen står sammen om å ta tak for dem det glipper for. Vi vil rett og slett gi ungdommen en rett til å lykkes i videregående. At ryggen skal rettes opp fordi man klarte å fullføre til slutt.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.