Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

En skandale om bunkeren blir ødelagt

– Jeg håper Bærum kommune er seg sitt ansvar bevisst. Blir også dette krigsminnesmerket ødelagt, er det intet mindre enn en skandale, skriver innsenderen.

– Jeg håper Bærum kommune er seg sitt ansvar bevisst. Blir også dette krigsminnesmerket ødelagt, er det intet mindre enn en skandale, skriver innsenderen.

Foto: KARL BRAANAAS

For en tid tilbake ble det på Fornebo oppdaget et viktig historisk minne fra krigen: en intakt bunker som ble brukt som tilfluktssted under flyangrep. 

Området rundt Fornebo spilte en sentral rolle under 2. verdenskrig, med flyplassen som midtpunkt. Nå er svært mange av de gamle krigsminnene borte, ødelagt og fjernet som resultat av utbygging og mangel på vernetiltak. 

Nå står vi i fare for å ødelegge nok et minne fra denne epoken i vår nære historie.

Fylkeskommunen konkluderte slik etter en befaring i januar i år: «Fylkeskommunen vurderer at bunkeren har nasjonal kulturminneverdi, og vi vil sterkt anmode at bunkeren, så langt det er mulig, søkes bevart i sin helhet.» 

Obos, som eier tomten, har nå lagt frem en «mulighetsstudie» som skisserer ulike alternativer, hvor de fleste går ut på å ikke bevare bunkeren. 

Det blir uten tvil det billigste for Obos, som ønsker å utnytte området til sitt formål. 

Obos foreslår blant annet å lage en «formidlingsløype» med digital løsning som skal gi besøkende en opplevelse av bunkeren gjennom 3D-bilder. 

Det siste året er det mange av oss som har fått erfare hva det vil si å gå over til digitale løsninger innen møtevirksomhet, undervisning og så videre, som erstatning for fysisk oppmøte. 

Mange er nok enige om at vi har lært mye, og at digitale løsninger kan være et godt alternativ, men de fleste konkluderer også med at digitale løsninger ikke kan erstatte den ekte opplevelsen av å delta fysisk i den reelle verden. 

Slik også med bunkeren. Minner fra krigen kan ikke gjøres om til en slags artig dataanimasjon.

Jeg håper Bærum kommune er seg sitt ansvar bevisst. Blir også dette krigsminnesmerket ødelagt, er det intet mindre enn en skandale. 

Nå har vi muligheten til å vise både tilreisende og beboere på området en liten flik av hvordan det var her under krigen. Ikke minst den oppvoksende slekt vil ha glede av å få denne lokale kunnskapen om vår nære historie. 

Fremdeles har vi noen tidsvitner som kan fortelle, men snart er det ingen igjen. Da vil det være gull verdt å kunne krype ned i denne bunkeren, se, høre, lukte og kjenne på følelsen av å sitte langt under jorden mens flyangrep foregår over. 

Det er dette vi kan bruke digitale hjelpemidler til å gjenskape. Men selve bunkeren kan vi ikke bytte ut med 3d-bilder. Den må oppleves slik den er nå.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.