Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

En seriøs arbeidslivspolitikk

– Hvis denne kampen ikke vinnes, vil ærlige bedrifter med ordnede forhold stå i fare for å utkonkurreres av useriøse aktører, og mange arbeidstagere kan ende med å bli utnyttet, også her i våre kommuner, skriver innsenderne.

– Hvis denne kampen ikke vinnes, vil ærlige bedrifter med ordnede forhold stå i fare for å utkonkurreres av useriøse aktører, og mange arbeidstagere kan ende med å bli utnyttet, også her i våre kommuner, skriver innsenderne.

Foto: EVA GROVEN

Det er på tide med en seriøs arbeidslivspolitikk i Asker og Bærum.

De siste årene har flere fylker og kommuner utarbeidet ulike modeller og krav for å bidra til et mer seriøst arbeidsliv. Både i Asker og Bærum og på Stortinget har Høyre gjentatte ganger nektet å være med på dugnaden med å innføre en lignende modell. 

Om det blir regjeringsskifte til høsten, vil en ny regjering jobbe for å lage et felles rammeverk for hele landet.

Torsdag 10. juni hadde LO og partiene på venstresiden i Asker og Bærum et åpent digitalt møte der vi diskuterte Viken-modellen og hvilke erfaringer en ny regjering kan ta med seg i kampen mot arbeidslivskriminalitet, lønnstyveri og useriøse forhold.

Viken, og andre fylker og kommuner, stiller nå strenge krav til leverandørene sine. Disse inkluderer krav om faste stillinger, begrensninger av antall underleverandører, tilbud om lærlingeplasser, tiltak mot svart økonomi, åpenhet og flere andre seriøsitetskrav. 

William Høie er sekretær og fagpolitisk kontakt i Bærum Ap.

William Høie er sekretær og fagpolitisk kontakt i Bærum Ap.

FOTO: PRIVAT

Partene i arbeidslivet har vært tett involvert, blant annet har NHO gitt flere positive og konstruktive høringssvar under utarbeidelsen av Viken-modellen.

Hvis denne kampen ikke vinnes, vil ærlige bedrifter med ordnede forhold stå i fare for å utkonkurreres av useriøse aktører, og mange arbeidstagere kan ende med å bli utnyttet, også her i våre kommuner.

Henrik Riise-Hansen er kasserer og partipolitisk kontakt i LO Asker og Bærum.

Henrik Riise-Hansen er kasserer og partipolitisk kontakt i LO Asker og Bærum.

FOTO: PRIVAT

Det offentlige har en stor rolle å spille for å skape et godt og seriøst arbeidsliv. Viken-modellen, og andre tilsvarende modeller som for eksempel i Oslo og Skien, ble til gjennom å anerkjenne at kommuner og fylker som store innkjøpere har en stor påvirkningskraft på markedet og har derfor også et stort ansvar. Det har ikke Asker og Bærum Høyre vært villig til å gjøre.

På denne måten setter vi standarden i arbeidslivet og belønner de seriøse aktørene med offentlige kontrakter istedenfor å la dem bli utkonkurrert av useriøse aktører som misbruker systemet gjennom uanstendig praksis.

Mange fylker og kommuner har i dag innført denne typen krav, og nå er opposisjonen på Stortinget enige om at dette må tas videre til nasjonalt nivå. 

Det er på tide at den aller største innkjøperen i Norge, staten, anerkjenner sitt ansvar som innkjøper og bruker sin påvirkningskraft.

Store deler av staten og mange statseide selskaper har allerede begynt dette arbeidet, men så lenge vi ikke har en helhetlig nasjonal modell, vil useriøse aktører og arbeidslivskriminelle kunne finne sprekker og lure seg inn i de offentlige anbudsprosessene.

Dette er et tema hvor fagbevegelsen, næringslivet og de politiske partiene bør løfte sammen for å løfte alle. Alle partene kan gjøre mer, og om alle gjør sin del, får vi til enormt mye.

Hvis det blir regjeringsskifte etter valget, vil et nytt flertall ha som ett av sine løfter de første 100 dagene å begynne arbeidet med en Norges-modell for et bedre arbeidsliv. 

Et uanstendig arbeidsliv skader alle, kanskje er det til og med på tide med en Asker og/eller Bærums-modell også?

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.