Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

En ordning som gir trygghet og frihet

– Bærum får en ordning jeg tviler på at noe parti anser som perfekt – et tegn på at vi har inngått et vellykket kompromiss, skriver Signe Bakke Sølberg (MDG) om inntaksreglene for videregående skole i Viken.

– Bærum får en ordning jeg tviler på at noe parti anser som perfekt – et tegn på at vi har inngått et vellykket kompromiss, skriver Signe Bakke Sølberg (MDG) om inntaksreglene for videregående skole i Viken.

Foto: KARL BRAANAAS

Viken får en inntaksordning som gir elevene trygghet, men samtidig frihet til å søke på 50 skoler rundt i fylket.

Bærum får en ordning jeg tviler på at noe parti anser som perfekt – et tegn på at vi har inngått et vellykket kompromiss. Vi har vært usikre, men innsatsen fra dere som har protestert har gjort løsningen bedre.

Resultatet er en god balanse mellom vekting av karakterer og nærhet. Ingen faktor alene gir et nøyaktig grunnlag for å måle hvilke elever som vil trives best (og dermed lære mest) på hvilke skoler, derfor er jeg glad vi bruker flere. Karakterer er bare den vanligste av alle mindre treffsikre metoder for å måle elevers prestasjoner og evner.

MDG har favorisert nærskoleprinsippet i sitt program, men i en mer nyansert/pragmatisk versjon enn den ideologiske venstresiden vi har forhandlet med. Vi vil at «elever som ønsker det får plass på skoler og studieprogrammer i nærheten av der de bor. Når dette er ivaretatt vil vi legge til rette for så stor valgfrihet som mulig for elever som søker seg til andre skoler.»

Som blokkuavhengig representant har jeg gjort mitt beste for å finne en god ordning for hele Høyres ulogiske, heterogene gigafylke. Jeg har dratt meg i håret, noen ganger i frustrasjon over at ordningen faktisk er god, men uegnet til å forklares i én setning. 

Det blir en jobb å sørge for at alle er sikre på hvilke rettigheter og muligheter de har til våren.

For løsningen er heldigvis ikke så enkel at alle må gå på sin nærmeste skole. Ingen sitter i administrasjonen og plasserer deg i øst eller vest, men du får en sterkere søknad i området ditt på grunn av de 100 nærskolepoengene.

Eksempel: La oss si at du bor i Bærum øst og helst vil gå på Sandvika. Du kan sette Sandvika øverst uten å være redd for å miste plassen i øst. Så lenge du fører opp nærskolene dine lenger ned på listen, har du overveldende sjanse for å komme inn der, selv om du fører opp fire andre skoler lenger oppe.

Slik kan elevene påvirke fleksibiliteten i opptaket. I hvilken grad det er realistisk for en fra øst å komme inn i vest, avhengig av hvor mange i vest/øst som søker utenfor. Det er trist om ingen tør å gjøre fordi det verserer desinformasjon om at det er risikabelt. Å kalle dette postnummertvang kan altså bli en selvoppfyllende profeti. Jeg råder opposisjonen til å la være, selv om de vinner på det.

Skolevalgene i Bærum har for mange vært et identitetsvalg og et bevisst miljøskifte. Dette er delvis ivaretatt ved at begge områder inneholder skoler med ulike profiler. 

Vår kommune er fortsatt den med mest valgfrihet.

Samtidig er det meningen at tilbudet skal bli likere for alle uavhengig av hvor man ender opp. Derfor sørger vi nå for at det blir enklere å få de programfagene man ønsker seg overalt.

Det er stor variasjon i hvor moden man er på ungdomsskolen både faglig og generelt. Jeg mener det derfor er positivt at man nå får større rom til å prioritere fritidsaktiviteter og venner fremfor karakterjag på ungdomsskolen, uten at det legger begrensninger på fremtiden din.

I Bærum skal alle skolene gi et fullverdig tilbud. Jeg vil takke avdelingsleder Standahl ved Eikeli, som 16. desember gikk imot svartmalingen av deres læringsmiljø. Et tilsvarende innlegg burde vært skrevet om Dønski, som har (hatt) dårligere rykte enn fortjent. 

Vår kommune er fortsatt den med mest valgfrihet, der elever kun har brukbare skolemiljø å velge mellom. Vi har fått vår egen løsning spesialtilpasset lokale forhold det er verdt å gi en sjanse.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.